open-navfaktor-logo
search
Nakon kriminalizacije
Dodik prvi podnio krivičnu prijavu za klevetu
Sporne izmjene Krivičnog zakona RS-a su usvojene uprkos oštrog protivljena domaće javnosti i međunarodnih institucija i stupile su na snagu prije mjesec dana.
27.09.2023. u 16:55
get url
text

Prva prijava u najvećem gradu RS-a došla je upravo od Milorada Dodika koji je nakon oktobarskih izbora 2022. godine, tvitom najavio kriminalizaciju klevete i obračun sa neistomišljenicima.

Podnošenje prve krivične prijave potvrdio je strah javnosti da je njegov lični cilj ugušiti javnu riječ krivičnim progonom.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka (OJT) su potvrdili za Capital da su od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna Krivičnog zakona RS-a, zaprimili jednu prijavu.

- Prijava je dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, odnosno Službe predsjednika RS, protiv NN (nepoznatog lica) za krivično djelo Kleveta iz člana 208.a. KZ RS - naveli su u OJT-u.

Druge detalje nisu željeli otkriti, piše ovaj portal.

Narodna skupština Republike Srpske je 20. jula usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona RS-a i nakon dvije decenije u javni prostor vratila krivično djelo klevete.

Na štetnost ovog zakona upozoravali su novinari te predstavnici civilnog društva brojni advokati i drugi zainteresovani građani koji su bili ujedinjeni u stavu da su ova rješenja pogubna za slobodu govora.

Isticali su da je usvajanjem izmjena ovog zakona otvoren veliki poligon za zloupotrebu političkih struktura prema istraživačkim novinarima, aktivistima i svima onima koji se usude da kritikuju postupke predstavnika vlasti.

Nedavno je pravni tim kojeg je angažovala medijska zajednica predao Ustavnom sudu RS-a inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Krivičnog zakona RS, kojim se kriminalizuje kleveta.

Inicijativom koju su pripremili advokati Aleksandar Jokić i Jovana Kisin Zagajac, su Udruženje Umbrela i portal CAPITAL, se traži ocjena ustavnosti članova 208a. i 208b. Krivičnog zakona RS-a. Prvi član kriminalizuje klevetu, a drugi iznošenje ličnih i porodičnih prilika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.