open-navfaktor-logo
search
U svom maniru
Dodik: Republika Srpska je država, sve više će to biti
AUTOR: RTRS
11.06.2024. u 08:38
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u svom maniru nastavljao je iznositi skandalozne izjave u intervjuu za RTRS.
Naveo je da 9. januar kao dan RS-a neće biti ukinut jer se tim praznikom slavi nastanak ovog entiteta i da će tako biti i ubuduće.
Dodik je podsjetio da je to definisano i deklaracijom o zaštiti nacionalnih i političkih prava srpskog naroda, koja je usvojena u Beogradu na svesrpskom saboru.
- Činjenica da smo usvojili sve članove ove deklaracije govori o tome koliko smo se spremali za ovo - dodaje Dodik.
On je naveo da su na saboru, pored postojećih obilježja, donesena i nova poput dana državnosti i da je zaključeno da se, kao i u Srbiji Sretenje - 15. februar, i u RS-u obilježi kao dan državnosti.
Dodik je istakao da Republika Srpska ima pravo na to i da nije jedina koja ima više datuma za obilježavanje nacionalnih i državnih praznika. On naglašava da oni koji to pokušavaju tumačiti drugačije ne poznaju Zakon o praznicima.
- Ovu deklaraciju su usvojile vlade RS-s i Srbije, dogovorili smo se i da vaučeri turistički, koji važe u Srbiji, važe i u RS-u i obrnuto. Svašta smo dogovorili, ali vidite da sve pada u sjenu kada neki opozicioni političar shvati nešto kako on želi - ističe Dodik.
Dodik naglašava da je usvojena deklaracija kapitalno važan dokument i dodaje da se u Srbiji niko protiv toga nije pobunio, već samo pojedini u Republici Srpskoj koji tvrde da je dan RS-a ukinut.
- Laž je kada se kaže da je Dodik ukinuo dan RS-a. Јa se borim za državu Republiku Srpsku - istakao je Dodik, dodajući da je proces razdruživanja rezultat toga što je BiH propala zemlja.
On je rekao da se BiH održava na predstavi i "nedosanjanim snovima o Bosni", ali da je nemoguće živjeti u zajednici sa onima koji srpskom narodu nameću epitet genocidnog naroda.
- Republika Srpska je država, sve više će to biti, jednog dana ćemo izaći iz BiH, za nas ovdje nema sreće, ali nema ni sreće za Bošnjake ovako. Ne želim da u političkom smislu živim sa ljudima koji su nam nametnuli da smo genocidan narod. BiH je propala zemlja. Od ovog trenutka ja se bavim samo dobrim odnosima sa našim prijateljima, a u Sarajevu mi nemamo prijatelje. Cinizam koji dolazi iz Sarajeva je samo komičan i ništa više - naglasio je Dodik, prenosi RTRS.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.