open-navfaktor-logo
search
Banja Luka
Dodik: RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja, a ne Dejtonski sporazum
Predsjednik RS-a i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, izjavio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da 21. novembar, osim što je datum krsne slave Aranđelovdana, veže se i za potpisivanje Dejtonskog sporazuma "koji mi obilježavamo isključivo u jednoj stvari – međunarodnom priznanju RS-a".
21.11.2023. u 14:38
get url
text

Ponovio je svoju tvrdnju da Bosna i Hercegovina već 28 godina "pokazuje nesposobnost funkcionisanja za razliku od RS-a koja dokazuje sposobnost da funkcioniše u gotovo nemogućim okolnostima stalnih pritisaka i napada".

Rusija kao jedna od zemalja svjedoka parafiranja i potpisa Dejtonskog sporazuma danas je, kaže Dodik, jasno potvrdila da se radi o nesnošljivim i antidejtonskim pritiscima od "onoga što danas zovemo kolektivni Zapad, predvođenog Amerikom i Velikom Britanijom".  

Bosna i Hercegovina je, po Dodikovim riječima, država u kolonijalnom statusu a "kolonijalni upravnici što stoluju u Sarajevu mahinacijama pokušavaju nemoguće – dovesti RS u poziciju 'prazne ljušture', što se najbolje vidi u procesu o javnoj imovini."

- Što se nas tiče, javna imovina pripada po Dejtonskom sporazumu entitetima – kazao je između ostalog na pres-konferenciji Milorad Dodik.

Iznio je niz optužbi i uvreda na račun američke ambasade. Kolonijalna uprava, rekao je također, predvođena američkim ambasadorom, služi se lažima pa je RS odlučila da se njeni zvaničnici neće sastajati s osobljem američke ambasade, koje, kako Dodik tvrdi, podriva ustavni poredak i ruši ustavnu Bosnu i Hercegovinu.

Napad na ustavni i demokratski potencijal BiH, kaže Dodik, traje i u vidu hibridnog rata protiv RS-a na finansijskom i drugom planu, ali, tvrdi, RS je danas stabilna zajednica i "jedina koja može da nastavi sama dalje".

Instituciju OHR-a Dodik naziva institucijom "privatnog, nelegitimnog visokog predstavnika", a Vijeće za implementaciju mira neformalnom grupom država.

- RS danas slavi dan njenog međunarodnog priznanja a ne Dejtonski sporazum - zaključio je.

Ustvrdio je da RS ne planira secesiju, ali i da će se Bosna i Hercegovina mirno raspasti jednog dana.

Dodik ističe da je RS stalno na udaru satanizacije i "hibridnog rata" i da je njena borba zapravo borba protiv kolonijalne uprave ovdje.

-  Uvjeren sam da će RS izaći iz ove borbe dodatno osnažena – zaključio je Dodik tvrdeći i da će "prije bankrotirati Njemačka nego što će se to desiti RS-u".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.