open-navfaktor-logo
search
Press u Istočnom Sarajevu
Dodik: RS se neće otcijepiti, a možda i hoće, blokirali smo, ali nismo blokirali...
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je večeras na press konferenciji koju je održao u Istočnom Sarajevu da je razgovarao sa izaslanikom State Departmenta za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom, te da su između ostalih teme bile otcjepljenje Republike Srpske i deblokada institucija BiH.
30.09.2021. u 18:50
get url
text

- Mi govorimo o otcjepljenju, ali nemamo nikakav plan i niko nije napravio plan kretanja ka tom. I naša najava da ćemo povući saglasnost je vraćanje na izvorni Dejton, a ne teritorijalno prekrajanje BiH i odbacivanje svega što nije u skladu sa Ustavom BiH – rekao je Dodik, ponavljajući da je "BiH danas potpuno nefunkcionalna, neuspješna zemlja koja nema šanse da preživi bez obzira na dobre namjere Evrope i Amerike, te da se otcjepljenje samo od sebe nameće". 

Kada je riječ o deblokadi institucija BiH, Dodik je rekao da "nisu ništa blokirali, tako da ne zna šta treba deblokirati".

- Gospodinu Komšiću niko ne brani da sazove sjednicu Predsjedništva BiH, ja to ne mogu uraditi jer nisam predsjedavajući. Neka zakaže, ja ću doći na sjednicu. Naša poruka je jasna, ukinite Inzkovu odluku i vratit ćemo se u proces odlučivanja – rekao je on naglašavajući da nije bilo nikakve blokade, ali onda i sam sebe demantirao: 

- Ukinite Inzkovu jadnu odluku i vratit ćemo se u proces odlučivanja.

Kazao je da je Escobar tvrdio da postoje pripremljene sankcije te da je on odgovorio u svom stilu, što nije mogao ponoviti na konferenciji jer "javnost to ne treba čuti".

- Rekao sam mu da ako nastave prijetiti da mi nećemo razgovarati. On je rekao da ne prijeti već da je to činjenica. To znači da je prijetnja činjenica - rekao je Dodik. 

Istakao je da "neke stare prakse tog dobrog čovjeka dobro zna jer je on bio šef kancelarije Američke ambasade u Banjoj Lluci 1998. godine". 

- Ali sigurno se i on promijenio. Samo mu mogu ovako i odavde poručiti da ambijent nasilja koje je vršila njegova administracija sada više nije moguća. Prema tome, neka izabere, ako želi dogovor mižemo razgovarati, a ukoliko želi prijetnje i sankcije to se apsolutno odbacuje. Apsolutno je deplasirano prijetiti meni sankcijama njegove zemlje. Ja sam već pod njenim sankcijama i ništa se posebno nije desilo - kazao je Dodik, dodajući da taj razgovor nije bio uopće llagan te da su pale i teške riječi.

- Ipak, radujem se što ću se vidjeti s njim kada dođe u regiju ili u Sarajevo ili BanjaLuku pa da pričam s njim što je mnogo drugačije nego ovako telefonom - dodao je on. 

Sa Escobarom, a i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen danas je razgovarano i o "Otvorenom Balkanu", koji prema Dodikovim riječima, Republika Srpska podržava.

- Dotakli smo se i pitanja stabilizacija političke situacija u BiH i da se prestane sa retorikom koju on smatra problematičnom. Republika Srpska nema namjeru da destabilizira sitaciju za bilo kakav sukob, odbacujemo mogućnost toga – poručio je Dodik.   

Istakao je kako je uvjeren da je Von der Leyen privržena ideji o proširenja Evropske unije, ali da ima i drugih glasova koji se čuju i koji šalju drugačije poruke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.