open-navfaktor-logo
search
Odvojeni sastanci
Dodik s ambasadorima Turske i Rusije: "Nećemo glasati dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda"
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao razgovarao je danas, na dodvojenim sastancima, sa ambasadorima Turske i Ruske Federacije Haldunom Kočem i Petrom Ivancovim.
05.03.2020. u 16:57
get url
text

Kako je saopćeno iz Dodikovog kabineta, sa ambasadorom Kočem Dodik je razgovarao o novonastaloj situaciji u BiH nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, za koju je rekao da je "neprihvatljiva za srpske predstavnike u BiH".

Dodik je naglasio da Ustavni sud BiH, kada je riječ o poljoprivrednom zemljištu, treba da stavi u istu ravan Republiku Srpsku, kao i Federaciju BiH i Brčko distrikt. Naglasio je da će "srpski predstavnici u zajedničkim tijelima BiH biti prisutni, ali da neće glasati kada se bude odlučivalo sve dok se pitanje u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH ne riješi".

- Predložili smo Nacrt zakona o Ustavnom sudu koji treba da ide u redovnuu proceduru i čijim usvajanjem može da se riješi ova kriza. Mi, kao što vidite, ne bježimo od dijaloga i načina da se riješe mnoga pitanja - kazao je Dodik i dodao da situacija u ovom momentu nije nimalo obećavajuća, navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Ambasada Turske demantuje Dodika: Nema ništa od velikih projekata ako nastavite blokirati institucije BiH

Dodaje se da je Dodik zahvalio Republici Turskoj i njenom predsjedniku Reçepu Tayyipu Erdoğanu za odlučnost da budu nastavljene aktivnosti BiH i Turske na započetim projektima koji ne treba da budu dovedeni u pitanje zbog novonastale situacije u BiH.

Turski ambasador informirao je Dodika o problemima u vezi s migrantima, naglašavajući da je ovaj problem velikim dijelom izazvan licemjernom i dvoličnom politikom Evropske unije.

- Turska nema strpljenja za dvoličnost EU - istaknuo je ambasador Koč.

Dodik je isti stav ponovio i u razgovoru s ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

- Nećemo glasati za odluke koje su na dnevnom redu sve dok se ne povuče odluka Ustavnog suda BiH koja je neprihvatljiva za srpske predstavnike, a shodno odluci Narodne skupštine Republike Srpske o antidejtonskom djelovanju ovog suda - rekao je Dodik na sastanku s ruskim ambasadorom u Istočnom Sarajevu.

Dodik je naglasio da se protivi i da pripadnici Oružanih snaga BiH budu raspoređeni prema granici sa Srbijom u slučaju pokušaja prelaska većeg broja migranata.

Dodik i Ivancov komentiali su i saopćenje SDA, povodom oglašavanja Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije o stanju BiH, za koje su ocijenili da su "neistiniti, tendenciozni, nekorektni i ne doprinose dobrim odnosima dvije zemlje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.