open-navfaktor-logo
search
U svom stilu
Dodik Schmidta nazvao neuračunljivim, a Konakovića konjem
AUTOR: Autor: Faktor
04.04.2024. u 18:45
get url
text
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) ponovo se danas obrušio na visokog predstavnika Christiana Schmidta, kazavši kako je "smisao cijelog cirkusa sa Schmidtom otimanje imovine Republici Srpskoj".
- Кaže da će on čuvati Republiku Srpsku, da hoće da ohladi situaciju, a izazvao je potpuni haos i to u trenutku kada je BiH pokazala da može samostalno da donosi odluke i da vraća svoj suverenitet, koji su urušili stranci. Nijemac, koji je ovdje došao na nelegalan način i lažno se predstavlja Srbima, drži lekcije i priča o Evropi - naveo je Dodik.
Dodao je kako je Schmidt "američki potrčko čiji je jedini cilj da silom i nametanjem sprovede njihove želje".
- Кaže da će donijeti Evropu BiH, a pita šta nije u redu s nametanjem rješenja suverenoj zemlji. Ne samo da je nelegalan, nego je i neuračunljiv - naveo je Dodik, te dodao:
- I Evropa mu je jasno poručila da ne podržava njegovo nametanje. To niko normalan ne može da podrži, osim onih koji imaju interes da se održi kolonijalni karakter BiH. Republika Srpska je rekla sve što je imala na temu nelegalnog Schmidta. Od svih aktera očekujemo da pokažu da u BiH nema mjesta za strane intervencije i da žele da sačuvaju dejtonsku BiH.
Dodik je dalje naveo kako "u BiH nema mjesta ni za Schmidta ni za nametanja".
- On je srušio evropski put po američkim uputama i samo njegovim odlaskom BiH se može vratiti ispunjavanju ovog strateškog cilja - naveo je Dodik na Twitteru.
Dodik je objavio još jedan tvit kao odgovor na izjavu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića, koji je ranije danas naveo da nije zadovoljan izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo Schmidt, a kojim je omogućio da aktuelni saziv Centralne izborne komisije ostane do 2027. godine u mandatu, ali da će poštovati njegovu odluku.
- Nemam šta tu problematizirati. Kako kažu: "veži konja gdje ti aga kaže - rekao je Konaković.  
- Onda uzmi Dino, pa se sam veži gdje god hoćeš - napisao je. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.