open-navfaktor-logo
search
Ne ide mu u prilog
Dodik se pere pred ruskim šefovima, Podžić poručuje: Za konferenciju o Ukrajini znali srpski kadrovi u MOBiH, Okolić vas nije informisao
Dodik je samo pijun na velikoj šahovskoj ploči Vladimira Putina, ali pomaknut daleko prema zapadu. Od njegovog ureda nema više od 50 kilometara do vanjske granice EU-a. Srpski ultranacionalist hvali se svojim kontaktima sa šefom Kremlja, koji ga je posljednji put primio u decembru. Redovne strateške upute Dodik dobija od ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabuhova.
25.05.2022. u 12:10
get url
text

Ovo je u svojoj analizi od 2. maja ove godine napisao uglednji njemački Der Spiegel, a prenio DW. 

Stoga ne treba čuditi što se u posljednjih desetak dana član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik uporno pere kako Bosna i Hercegovina nije uvela nikakve sankcije Rusiji, a što ga svakodnevno demantiraju EU zvaničnici, ali i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je nedavno rekao da je njegova država ostala jedina koja nije uvela sankcije, a da je to BiH odavno uradila.  

VEZANI TEKST - Dodik se pravda, ali mu Vučić otežava: BiH je uvela sankcije Rusiji, samo mi iz Srbije nismo

Dodik, kao i zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić, burno su reagirali na informaciju da su ministar odbrane BiH Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Senad Mašović učestvovali na virtualnoj konferenciji "Kontakt grupa za odbranu Ukrajine", 23. maja na poziv Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država. Konferenciji su prisustvovali vojni i odbrambeni zvaničnici iz 47 zemalja. 

Konferencija ko konferencija, ni prva ni posljednja, ali teme razgovora su sporne Dodikovim ruskim šefovima. Razgovaralo se o procjeni ruske ofanzive i odbrane Ukrajine, informacije o donacijama, te fokusna područja sposobnosti i koordinacije. Cilj je bio dogovor s ukrajinskim dužnosnicima o tome kako 47 država može pomoći Ukrajini u odbrani od ruske agresije.

Dodikova je teza kako je sve to "dio jednog udruženog poduhvata" kojim Bošnjaci žele srušiti BiH. Rekao je da to pitanje nije bilo na sjednici Predsjedništva BiH, te da je on o tome obaviješten iz medija.

- Nije to pojedinačni slučaj, to je dio jednog udruženog poduhvata za rušenje Bosne i Hercegovine od muslimana. Muslimanski nacionalizam je otišao do te mjere da pokušava da iskoristi ukrajinsku krizu da bi reafirmisao svoje ciljeve - poručio je Dodik iz Banja Luke.

I Okolić je kao i šef mu izjavio da se o ovom sastanku nije razgovaralo u Ministarstvu odbrane BiH. 

- Sastanak ministra odbrane SAD-a Lloyd Austin sa ukrajinskim zvaničnicima o daljoj vojnoj pomoći toj zemlji, kome su prisustvovali ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović nije dogovoran u Ministarstvu, niti je mogla da se da bilo kakva saglasnost - kazao je Okolić. 

Podžić je za Faktor rekao:

- Moje učešće na navedenom događaju utemeljeno je članom 15., stav 1, tačka b) Zakona o odbrani BiH, kako glasi: Ministar odbrane obavlja ulogu međunarodnog predstavnika BiH za pitanja odbrane na ministarskom novou. Poziv za učešće na konferenciju "Kontakt grupe za odbranu Ukrajine", uputio je ministar odbrane SAD-a, posredstvom vojnog atašea BiH u Vašingtonu - brigadira Mirka Bošnjaka, o čemu je sačinjena Odluka o istom, pripremljena od starne nadležnog pomoćnika za međunarodnu saradnju Zorana Šajinovića. Na osnovu navedenog, iznenađuje i zabrinjava da zamjenik Mirko Okolić, koji već drugi mandat obavlja ovu dužnost, ne poznaje odredbe Zakona o odbrani BiH, te činjenicu da u planiranju i organizovanju ne samo ove, nego i svih drugih aktivnosti u MOBiH, učestvuju stručni nosioci funkcija, bez etničkih konotacija, kako se često inputira od starne mog zamjenika Okolića. Zato me i ne čudi da član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, pored ovakvih saradnika, mora i sam sebe često demantovati. Podsjećam, na nedavni istup člana Predsjedništva Dodika o navodnoj nezainteresovanosti kandidata iz reda srpskog naroda za pristupanje OSBiH, što u potpunosti negira podatak da se na 88 ponuđenih vojničkih pozicija prijavio 341 kandidat iz reda srpskog naroda. 

Jasno je da se ruskim šefovima ne dopada to što su uradili Podžić i Mašović, kao i da ovoj dvojici ne treba saglasnost za učešće na konferenciji, ali se Dodiku valja pravdati što to nije spriječio. 

Ministar odbrane SAD-a Lloyd Austin izvijestio je da je 20 zemalja najavilo da će Ukrajini pružiti novu pomoć u naoružanju. Lloyd Austin i načelnik američkog štaba general Mark Milley prisustvovali su sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine sa vojnim i odbrambenim zvaničnicima iz 47 zemalja. Ministar Austin je rekao da su ovom sastanku prisustvovale i Austrija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Kolumbija i Irska.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.