open-navfaktor-logo
search
Šta to radi
Dodik se "poslužio" Džuvinom izjavom od prije 13 godina: U BiH 3.500 "spavača" čeka znak da...
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da RS ostaje stabilna i kontroliše segment svoje sigurnosti, kao i da može da upravlja i kriznom situacijom.
24.10.2023. u 15:41
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik

Dodik je rekao da neki "autonomno donose odluke o tome da li će podignuti stepen sigurnosti ili ne" i da je to njihov problem.

Komentarišući podizanje nivoa sigurnosti u mnogim zemljama, pa i u Bosni i Hercegovini i pisanje medija o postojanju terorističkih ćelija, Dodik je rekao da je poznato da ovdje postoje razne ćelije i "spavači".

On je podsjetio da je prije 13 godina sa najvišeg mjesta, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, rečeno da je u BiH registrovano 3.500 "spavača" koji čekaju znak da nešto urade.

- Mi se trudimo da osiguramo da je stabilna Republika Srpska, ali ono što vidimo jeste upravo neka vrsta opasnosti za Evropu. Vidite već da se u Švedskoj vojska koristi da održi red. Postavljaju se novi granični prijelazi tamo gdje su ranije ukinuti. Sve to govori da je svijet u ozbiljnom neredu - rekao je Dodik dodajući: 

- Što se tiče ovih, imamo značajne podatke o tome. Razmjenjujemo ih sa važnim agencijama i u regionu, i svijetu i Evropi. Svako od ih koji ima potencijalni teroristički kapacitet je pod nekom vrstom kontrole i da možemo veoma lako da prepoznamo, čak i da utičemo na njihove namjere. Ali to nikada ne možete biti sigurni. 

Dodik se, po svemu sudeći, "poslužio" izjavom tadašnjeg a i sadašnjeg direktora OSA-e Almira Džuve i to iz 2010. godine. 

- Vidim potencijalnu opasnost od 3.000 osoba koje se u svakom trenutku mogu "preokrenuti", bilo zbog psihičkog ili nekog drugog stanja i počiniti teroristički čin... - izjavio je tada Džuvo na sjednici Komisije za obranu i sigurnost. 

Tvrdnje o tako velikom broju potencijalnih terorista nisu bile potvrđene bilo kakvim detaljnijim informacijama i podacima, ali ja ta Džuvina izjava tad, kao i godinama poslije, poslužila za širenje islamofobije i etiketiranje Bošnjaka kao ekstremista. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.