open-navfaktor-logo
search
Kandidatski status
Dodik se sastao s Varhelyijem, izrazio sumnju da BiH s OHR-om može ostvariti napredak
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik susreo se danas s evropskim komesarom za proširenje i susjedstvo Oliverom Varhelyijem.
13.10.2022. u 13:59
get url
text

Kako je objavljeno na Dodikovom službenom Twitter nalogu, Varhelyi je Dodika izvijestio o preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status.

- Zahvalio sam na njegovom ličnom angažiranju, ali izrazio sam i sumnju da ovakva BiH s međunarodnom upravom i Uredom visokog predstavnika (OHR) može ostvariti bilo kakav napredak - napisao je Dodik.

U Briselu je jučer predstavljen Paket proširenja za 2022. godinu kada je Evropska komisija preporučila dodjelu statusa kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj uniji o čemu bi se trebalo odlučivati vjerovatno u decembru pred Vijećem EU-a.

Preporuka dolazi pod uvjetom da se ispune neki koraci i to da se prioritetno usvoji Zakon  o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i poduzmu odlučniji koraci u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Također potrebno je osigurati bolje mehanizme upravljanja granicama, uspostavi funkcionalni sistem azila te spriječiti slučajeve mučenja i zlostavljanja uspostavom međunarodnog mehanizma, garantirati slobodu medija i zaštitu novinara.

Dodik se sastao danas u Budimpešti i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Dodik je uoči sastanka istaknuo da će tema sastanka s Orbanom biti električna energija, a na Dodikovom zvaničnom Twitter nalogu objavljeno je da je bio srdačan susret sa mađarskim premijerom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.