open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Dodik suđenje pretvorio u cirkusku predstavu, sutkinja ga zaustavila u tome
Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS, pred Sudom Bosne i Hercegovine odbio je da se izjasni o krivici te je pokušao u svom stilu da od suđenja napravi farsu.  
16.10.2023. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD-ovi dužnosnici došli podržati Dodika u Sudu BiH

On je, naime, rekao da ne razumije ni optužnicu niti o čemu se radi. Odbio je potvrditi lične podatke, ustati pred sutkinjom Jasminom Ćosić Dedović, uz obrazloženje da ga "bole leđa"... Sutkinja je prekinula njegovo izlaganje te konstatovala da negira krivicu. 

Sjedeći je na upit sutkinje Ćosić Dedović, koja je njegovo odbijanje da ustane konstatovala u zapisnik kao nepoštivanje Suda, na upit da li je on Milorad Dodik, kazao: "Da, ja sam taj". 

Nakon što mu je citirala zakonsku odredbu prema kojoj je kao optuženi dužan ustati, rekao je: "Bole me leđa, ponekad ne mogu da stojim, dovoljno sam vam rekao". 

Na pitanje je li njegov otac Bogoljub, kazao je: "Moguće je", a na pitanje da li mu je majka Mara, rekao je da nije Mara, nego Mira, uz opasku: "Kod vas je sve pogrešno, pa i to".

Na pitanje je li rođen 12. marta 1959. u Banjoj Luci, ponovo je odbrusio: "Pojma nemam, bio sam maloljetan". Na sutkinjino upozorenje da je dužan potvrditi lične podatke, rekao je da "piše u rodnom listu, a da on pojma nema jer nije tada bio svjestan". 

Lukić se, za razliku od Dodika, uljudnije ponašao pred Sudom. Ustao je kada se obraćao sutkinji, a na pitanje da li su njegovi lični podaci koji su navedeni u optužnici tačni, odgovorio je potvrdno. 

Sutkinja je tada poučila optužene o njihovim pravima, te im objasnila način na koji mogu da se izjasne. 

- Možete se izjasniti da niste krivi, predmet će tada biti proslijeđen drugom sudiji pojedincu koji će u roku od 60 dana zakazati glavni pretres. Ako se tokom glavnog pretresa odlučite drugačije izjasniti ili eventualno pregovarati o priznanju krivnje, Sud vam današnje izjašnjenje neće uzeti kao otežavajuću okolnost - pojasnila je Ćosić Dedović. 

Dodala je da , ako se pak, optuženi izjasne kao krivi, predmet se dodjeljuje također drugom sudiji pojedincu radi razmatranja izjave o priznanju krivnje. 

- Ukoliko se optuženi iz bilo kojeg razloga ne izjasne o krivnji, Sud će po službenoj dužnosti unijeti u zapisnik da se optuženi izjašnjava kao da nije kriv - navela je sutkinja.

Dodik je upitan kako želi da se izjasni počeo: 

- Ne razumijem o čemu se ovdje radi, ni zašto sam ovdje. Ne razumijem navode iz optužnice, osim da je ovo politička odluka tužioca i vas kao sudije..., na što ga je sutkinja prekinula, pojasnivši da je danas u pitanju formlno ročište i da po Zakonu o krivičnom postupku moguće da se izjasni da jeste ili da nije kriv, a da će tokom glavnog pretresa imati više prilika da iznosi argumente u svoju odbranu.

Potom je Dodik ponovo krenuo sa govorancijom kako u sudnici "vidi samo zastave BiH i FBiH (iako su u Sudu BiH uvijek istaknute isključivo zastave BiH, op.a.), a da nema zastave RS-a, da ne razumije optužnicu jer je dobio na latinici, a ne na ćirilici..., na što ga je sutkinja ponovo prekinula, te saopćila da konstatuje da se Dodik izjasnio da nije kriv.

Sudu se potom obratio Dodikov branilac Goran Bubić, koji je rekao kako se ne bi složio sa sutkinjom da je danas "formalno ročište", te da se "oni izjašnjavaju zašto ne razumiju optužnicu". 

Sutkinja je potom i njemu citirala odredbe ZKP-a u kojem stoji da se optuženi pita da li razumije optužnicu na početku glavnog pretresa, a da se to na ročištu za izjašnjenje o krivnji iznosi samo ako optuženi nema branioca. 

Drugooptuženi Lukić također je kazao da ne razumije optužnicu, te je i za njega konstatovano da se izjasnio da nije kriv. 

Advokat Dodika na kraju ročišta tražio je da se uvede u zapisniku da "ima informaciju da je predmet dodijeljen bez CMS-a sudiji Goranu Radeviću", a Dodik je zapisnik o ročištu odbio potpisati.

Inače, ispred Suda BiH danas se okupio manji broj Dodikovih pristalica, dok su ročištu u sudnici prisustvovali članovi njegove partije Željka Cvijanović, Sanja Vulić, Radovan Kovačević, Staša Košarac, Milorad Kojić, kao i državni ministar sigurnosti Nenad Nešić, načelnici Istočnog Novog Sarajeva, Pala...

{$galerijaFotografija}

Dodik je jučer za medije u RS-u potvrdio da će doći danas pred Sud BiH, za koji inače govori da ga ne priznaje, te ponovo iznio niz uvreda na račun kako pravosudnih institucija, tako i na račun tužioca i sutkinje za prethodni postupak pred kojom se treba izjasniti, nazivajući ih "antisrpskim", "muslimanskim" i slično.

Sud BiH protiv Dodika, te Miloša Lukića, vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, u predmetu "Ukaz" potvrdio je optužnicu kojom ih tereti za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

VEZANI TEKST - Milorad Dodik stigao u Sud BiH, očekuje se izjašnjenje

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud BiH ranije je odbio zahtjev advokata Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić-Dedović, koja je postupala kao sudija za prethodni postupak u ovom predmetu, kao i sve prethodne prigovore Dodikovog branioca na optužnicu.

DSC_5924.JPG
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.