open-navfaktor-logo
search
Iz epidemioloških razloga
Dodik traži Podžićevu smjenu zbog "otkazivanja" vježbe na Manjači, on odgovara: Vježba je samo odgođena
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je smjenu ministra odbrane u Vijeću ministara Sifeta Podžića zbog, kako je naveo, nepoštovanja Ustava BiH.
05.10.2021. u 13:08
get url
text

Dodik je Podžićevu smjenu zatražio jer je otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke, iako to može da učini samo Predsjedništvo BiH koje je jedino nadležno za vođenje vanjske politike.

U saopćenju iz Dodikovog kabineta navedeno je da je "Podžić ovom samovoljnom odlukom prekršio Ustav BiH".

- U Ustavu BiH je izričito navedeno da je službeno (diplomatsko) djelovanje prema drugim državama ili međunarodnim organizacijama sa pozicije / stava za koji državni funkcioner pripadajućeg ranga objektivno zna ili mora da zna da Predsjedništvo nije zauzelo stav ili nije ga odobrilo, odnosno da ne pripada obimu ovlaštenja koje mu je (prethodno: generalno ili ad hoc) dodijeljeno od Predsjedništva.

Također, ovaj jednostrani potez Podžića povlači disciplinsku i / ili krivičnu odgovornost prema Krivičnom zakonu BiH (zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nesavjestan rad u službi), Zakonu o upravi BiH (odgovornost rukovodioca organa uprave i njegovog zamjenika), te zakonima o Vijeću ministara, o ministarstvima BiH i Zakonu o državnoj službi u institucijama BiH.

Prekršena je i Bečka konvencija o ugovornom pravu i to Član 46 - Odredbe unutrašnjeg prava u vezi sa sposobnošću za zaključenje ugovora i Član 47 - Posebna ograničenja na ovlaštenje da se izrazi saglasnost države - navode u saopćenju.

Dodik je jučer rekao Srni da Podžić nije imao pravo otkazati vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banje Luke jer to može učiniti samo Predsjedništvo BiH.

Kazao je da se "Podžić nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH".

- Očigledno je da se konsultovao sa DŽaferovićem i Komšićem jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi - rekao je Dodik.

Povodom informacija o navodnom otkazivanju vježbe oglasio se i ministar Podžić.

- Vježba nije otkazana, već odgođena isključivo zbog pogoršane epidemiološke situacije, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Republici Srbiji. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veći broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo realizirati i nema nikakvog razloga da se ona ne održi - kazao je Podžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.