open-navfaktor-logo
search
Teško je biti optimista
Dodik: U Briselu ćemo vidjeti koliko je Evropa ozbiljna prema nama
- RS je ozbiljan i konstruktivan partner koji aktivno doprinosi ubrzanju evropskog puta BiH i to se vidi u svemu što je do sada urađeno na tom putu - izjavio je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik.
04.12.2023. u 15:07
get url
text

U Briselu ćemo vidjeti i koliko je Evropa ozbiljna prema nama – poručio je predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, uoči Drugog političkog foruma na visokom nivou između EU-a i BiH koji će sutra biti održan u Briselu.

- Ako se odstupi od ranijih najava, a vidimo da bi se to moglo desiti, to onda znači da nisu dovoljno iskreni prema BiH – kazao je Dodik.

Kaže da je teško biti optimista, "naročito ako vidimo koliko neke od članica koje se protive otvaranju pristupnih pregovora ne razumiju prilike i odnose u BiH".

- Optužbe koje od Nizozemske dolaze na račun RS-a pokazuju koliko ne poznaju strukturu BiH i njen Ustav, pa predstavnike RS-a optužuju da "podrivaju" i nepostojeće institucije – smatra predsjednik RS-a.

Poručuje da će RS i dalje ostati na svojim prvobitnim pozicijama.

- BiH može ući u EU samo bez stranog faktora. To znači da nema ni visokog predstavnika, ni pravog ni lažnog, a ni stranih sudija. Ako opet odstupe od toga, onda ne mogu govoriti da je RS taj koji koči procese. To rade stranci i to je već jasno – naveo je Dodik u objavi na platformi X.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.