open-navfaktor-logo
search
O Tužilaštvu
Dodik: U Sarajevu koristim blindirani automobil jer se ne osjećam sigurno
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) otkriva šta je rekao tužiocima Tužilaštva Bosne i Hercegovine u razgovoru za N1, te se osvrće i na svoj raniji poziv upućen građanima da ugase automobile i ne jadikuju.
30.03.2022. u 17:58
get url
text

Dodik je jučer drugi put saslušan u Tužilaštvu BiH u predmetu Pavlović banka. Ispričao je da mu je tužilac rekao tri stvari.

- Prva je da je nepoznat novac koji sam ja primio na banci, što je po sebi nenormalno. Na banci 2007. godine kreditni odbor je odobrio taj kredit i prebacio na moj račun. Za to postoje dokumenti. Banka je dužna da čuva dokumentaciju pet godina.

Za taj ugovor iz 2007. godine sam dobio 4 posto kamate koju sam imao po ugovoru iz 2007. a onda je 2008. povećana na 7 posto, koju i danas plaćam. Od 2008. taj kredit iz 2007. ne postoji jer je zatvoren. Dokumentacija se čuvala do 2013, a 2016. godine tužilac kreće u istragi i kaže taj ugovor ne postoji - rekao je on.

Drugo što mu je tužilac rekao je, kako tvrdi, pečat Vlade. Naveo je da ako je "on stavio Vladu RS da bude garant i da vraća njegov kredit on je onda za zatvora".

Treća stvar koju su mu tužioci rekli je "da su neke druge osobe za njega uplaćivale rate kredita. Nije mu jasno zbog čega se 15 godina priča o tome".

- Zašto se pokrenulo 2016. godine. Ovo je apsolutno politički motivisano i to su mi rekli tužioci. Nemaju dokaza, da su imali pritvorili bi me - rekao je.

Zatim je Dodik upitao kako to da mu je dopušteno 15 godina da hoda na slobodi.

- Ako sam ja stavio Vladu RS da bude garant i da vraća moj kredit, ja sam za zatvora, kakva je ovo država, što me niste zatvorili - pitao je Dodik.

VEZANI TEKST - Dodik poručio građanima: Nemoj jadikovati, ugasite automobile, vozite se gradskim prijevozom

Zatim se osvrnuo i na njegovu raniju izjavu kojom je pozvao građane da ugase motor ako im je cijena goriva skupa te pojasnio kako je zapravo uputio poziv na solidarnost tvrdi. Sam je tvrdi broj službenih vozila smanjio za 50 posto, no na direktno pitanje koliko ih je bilo ranije, a koliko sada - izostao je odgovor.

- Rekao sam da na ulicama ne vidim da su ljudi skloni tome da štede bez obzira na povećane cijene i da bismo svi u tome trebali, i država sa mjerama koje donosi, a i građani koji bi isto tako trebali imati svijest - kazao je.

Dodao je kako se on vozi u stranačkom automobilu, no, o koloni koja ga prati lider SNSD-a ističe da on ne odlučuje.

- Kada sam ovdje koristim blindirani auto MUP-a RS jer se ne osjećam u Sarajevu sigurno - navodi on za N1.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.