open-navfaktor-logo
search
Radna grupa
Dodik: U septembru rješenje o stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik istakao je danas da "uz set evropskih zakona koji će biti na dnevnom redu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine krajem augusta istovremeno treba da bude pripremljen zakon kojim će biti riješeno pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine".
31.07.2023. u 10:21
get url
text

VEZANI TEKST - Krišto: Usaglasili smo set evropskih zakona koji bi trebali ići na sjednicu 22. augusta

- Ovo je samo prva faza. Radna grupa ima rok do kraja augusta ili u septembru da predoči rješenje za pitanje stranih sudija. To više nije test za nas, već za neke druge. Realno gledano, to nije bilo moguće uraditi ranije - rekao je Dodik za Glas Srpske.

On je napomenuo da nije ni optimista niti pesimista.

- Sve što se radi na nivou BiH je veoma težak proces. Imate tri strane sa koliko hoćete struja. Kada neko iz Banje Luke to posmatra idealistički, naravno da mu sve što se događa izgleda haotično. Ne želimo da načinimo problem ni drugoj niti trećoj strani nego je cilj da vratimo autoritet tom Ustavnom sudu - naveo je Dodik.

On je naglasio da je važno da na snazi ostaju zakoni Republike Srpske o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda i neobjavljivanju odluka OHR-a u Službenom glasniku RS-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.