open-navfaktor-logo
search
Završen defile
Dodik u svom stilu: Govorio o lažnom Schmidtu, kriminalcima iz međunarodne zajednice, kralju Tvrtku Srbinu...
Tokom svečanog defilea u Istočnom Sarajevu povodom neustavnog "dana Republike Srpske" obratio se predsjednik RS-a Milorad Dodik. On je učesnike defilea pozdravio riječima: "Pomoz' Bog, junaci", a potom održao govor u svom prepoznatljivom stilu.   
09.01.2023. u 15:22
get url
text

- Ovo je Republika Srpska. Republika mira, okupljanja, slobode. Republika koja nikome ne prijeti i nikome ne želi zlo. Republika koja je spremna da brani svoju slobodu i da uživa u toj slobodi - započeo je Dodik i dodao:

- Mi nismo prijetnja nikome i mi ne radimo ovo ni iz kakvog inata. Mi samo hoćemo da kažemo da smo tu i da smo spremni da se borimo za svoju slobodu. Borimo se naravno kroz politički i demokratski život. Ali pripadnici policije su naravno oni koji su zaduženi za naš miran svakodnevni život i ja sam im posebno zahvalan. Ovo je trenutak kada moramo da kažemo da najznačajniji kolosalni dio u stvaranju RS-a dali su borci RS-a, naše ponosne vojske.

Potom je minutom šutnje odata počast stradalim pripadnicima tzv. vojske RS-a.

- Odlučni smo da ostanemo ovdje i nećemo nikuda da idemo. Naša ljubav prema Srbiji je prirodna i normalna. Samo za one iz daleka koji dođu i kažu nam da treba nešto drugo da volimo mi im kažemo da volimo RS i Srbiju. Ako ima pravde i političke, ljudske i Božije ovaj jedan narod koji nikada nije bio bosanski srpski narod nego su bili Srbi, ima pravo na svoj demokratski izraz i okupljanja - naveo je Dodik.

Potom je naveo kako oni to pravo dozvoljavaju i drugima te da su u BiH ostali zato što su morali.

Zvaničnike međunarodne zajednice nazvao je kriminalcima te im poručio:

- Nećete proći ni sa ovim lažnim Schmidtom ni sa bilo kim koga nam šaljete ovdje. Ovaj narod hoće slobodu i život. Mi ne tražimo ni od koga ništa. Mi želimo da Bošnjaci žive u miru, da se razvijaju. Ne želimo da im zaustavimo nijednu njihovu investiciju, ali nećemo dozvoliti da oni nama zaustavljaju naš razvoj.

Potom je istakao da se pokušaju naviknuti na Republiku Srpsku koja želi svima dobro.

VEZANI TEKST - Održana parada povodom neustavnog dana RS-a

 - Ne možemo prihvatiti da neki sud pogotovo lažni sud u kojem sjede tri stranca i dva Bošnjaka da kaže RS nije stvorena 9. januara 1992. godine. Njima je sporna godina, nije datum te 1992, ovdje je bio mir. Mi smo i kasnije održavali sjednice Parlamenta BiH i bio je mir. E to je problem. Ova republika je stvorena u miru, a ona koja je pravljena 1. marta stvorena je u krvi i tu je problem odnosa među datumima - naglasio je on.

Ponovio je još jednom kako su posvećeni republici te da poštuju tuđe vrijednosti, a da traže da se poštuje njihov identitet.

- Ovih dana slušamo kako žele i svojataju Tvrtka koji je bio srpski vladar na ovim prostorima, koji je bio zaista veliki pa može da bude i njihov, ali on je nesumnjivo Srbin – istakao je.

Njegovo obraćanje završeno je usklicima "živjela Srbija", "živjela Republika Srpska", "živio sprski narod".

Na kraju defilea razvučena je zastava Republike Srpske duga 527 metara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.