open-navfaktor-logo
search
Nakon najave Čovića
Dodik: Uvjet nastavka razgovora koalicije je smjena Lagumdžije, Konakovića i Bećirovića
AUTOR: Nezavisne/Faktor
11.06.2024. u 15:34
get url
text
Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić
Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić
Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS i stranke SNSD, rekao je da je uvjet nastavka razgovora koalicije na nivou Bosne i Hercegovine smjena ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije, ministra vanjskih poslova BiH i predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića i  predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, prenose Nezavisne.
Dodik je kazao da poziv za sastanak u Mostaru za iduću sedmicu nije još dobio, ali i da nije siguran može li se više išta i uraditi.
Namjeru zakazivanja sastanka lidera vladajućih stranaka (SNSD, HDZ i Trojka koju čine SDP, NiP i Naša stranka) jučer je iznio predsjednik HDZ-a Dragan Čović. 
- Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smijeni Lagumdžija i da se smijeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smjene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su proveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sjednemo i dalje da pričamo o nečemu - rekao je Dodik.
Generalna skupština UN-a je 23. maja usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.