open-navfaktor-logo
search
Zategnuti odnosi
Dodik uvjetuje partnere: Prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, SDA s razlogom proziva "Trojku"
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik kazao je da će pregovori predstavnika RS-a sa partnerima na nivou Bosne i Hercegovine o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije biti vraćeni na dogovor iz juna i samo on može biti smjernica daljeg rada, što znači - prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, a onda i druga pitanja.
10.11.2023. u 15:29
get url
text

Ocijenio je da se partneri u Federaciji BiH moraju uozbiljiti i prestati da krive RS, prenosi RTRS .

- Oni ne znaju više kako da odgovore SDA koja ih s razlogom proziva, jer i u Izvještaju Evropske komisije piše kako je formirana vlast u FBiH. Vrijeme je da se manu jadikovki i da zasuču rukave i pokažu spremnost za dogovor.

Neka pokažu odgvornost prema svom narodu i prema BiH koju navodno toliko obožavaju. Za funkcionalnu i održivu BiH jedino je bitno da stranci odu, da se narodi dogovore, jer je funkcionalna i održiva BiH potrebna i EU.

Ali, logično, predstavnici "Trojke" ne žele da se odreknu onih koji su ih postavili i oni koji ih održavaju na vlasti. Oni u stranim mentorima vide garanciju za svoje političko preživljavanje - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.