open-navfaktor-logo
search
Tvrdi Capital.ba
Dodik uzima kredit od Mađarske od 110 miliona eura kako bi pokrio rupe u budžetu RS-a
Prije nešto više od godinu, mađarski premijer Viktor Orban najavio je nakon susreta sa tadašnjim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom kako će pružiti 110 miliona eura pomoći bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.
09.12.2022. u 15:10
get url
text

Kako je pompezno najavljivano iz Banje Luke, značajan dio novca, praktično jedna trećina, trebala je biti namijenja za poljoprivredu. Međutim, Capital.ba piše kako će RS uzeti kredit od čak 110 miliona eura kojim će krpiti rupe u budžetu, odnosno finansirati budžetski deficit i refinansirati dio duga.

- Razvit ćemo projekat o poljoprivredi, drugu i treću fazu sve do 100 miliona eura - kazao je Dodik, danas predsjednik RS-a, tokom nedavne posjete Budimpešti.

VEZANI TEKST - Mađarski premijer Viktor Orban pomaže RS sa 100 miliona eura

Odluku o prihvatanju zaduženja Srpsкe prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske Vlada RS-a je donijela u četvrtak, a koliko se Vladi žuri pokazuje i to što stupa na snagu već danas.

RS kredit uzima na 10 godina sa gratis periodom od godinu i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet posto.

- Prihvata se zaduženje RS-a prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske u iznosu od 110.000.000 eura. Namjena kredita je osiguravanje sredstava za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dijela duga, a u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a - navodi se u odluci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.