open-navfaktor-logo
search
Predsjednik entiteta
Dodik: Viškoviću mandat za sastav nove Vlade RS-a, članstvo BiH u NATO-u se neće desiti
Predsjednik Republike Srpske (RS) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci, nakon održanih sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih stranaka u RS, da je spreman na saradnju sa Pokretom za državu koji u NSRS ima pet zastupnika.
22.11.2022. u 16:58
get url
text

- Ponudili smo im da učestvuju u strukturi vlasti, a o pojedinostima ćemo razgovarati. Želim da ljudi, bez obzira kojoj naciji pripadaju, osjete da je RS tu i da može pomoći u rješavanju problema – kazao je.

Govoreći o spekulacijama da će sa svojim kandidatom, Pokret za državu zapravo omogućiti da SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je kazao da nije tražio od njih da glasaju za SNSD-ove kandidate

-Njihova politika što se tiče Doma naroda, oni su, kako sam razumio, od opozicije tražili da bude jedan njihov, a drugi kandiddat iz opozicije. Očigledno nemaju dogovor, ili imaju... Njihovi kandidati neće glasati za kandidate koji će biti na listi SNSD-a, nego će imati svoje glasanje i politički izbor. Nisam ni tražio da glasaju za kanidata SNSD-a – rekao je Dodik.

Rekao je da je dobijao dobre poruke od novoizabranih potpredsjednika RS, Ćamila Durakovića i Davora Pranjića.

Kazao je da će biti omogućeno da oni dovedu u kabinet po dva svoja savjetnika, a da u okviru budžeta predsjednika RS i Vlade, da se u ravnopravnom odnosu uključe projekte iz njihovih nacionalnih zajednica.

- Radujem se da u bilo kojem selu i mjestu gdje živi većinski bošnjački, hrvatski ili srpski narod, riješimo neke od važnih komunalnih ili drugih problema te zajednice – kazao je.

On je kazao da je SNSD i zvanično predložio Radovana Viškovića za mandatara Vlade RS, te da je za njegovu podršku osigurana većina od 53 zastupnika u NSRS.

Kazao je da će se o podršci razgovarati i sa dvije stranke koje su trenutno u opoziciji, DNS i SPS. Uvjeren je i da će u NSRS imati dvotrećinsku većinu.

- Sutra u 10 sati ću Viškoviću uručiti mandat za sastav nove Vlade. Vijeće naroda se formira iduće sedmice i očekujem da formiramo Vladu početkom decembra. O očekivanjima ću govoriti sutra kada sa Viškovićem održim sastanak i utvrdimo smjernice koje će Vlada trebati da provodi. Ostaću aktivan u smislu politika. Sigurno će se jedan broj ministara koji su imali dva mandata neće moći da nastave. Dali su značajn doprinos, ali treba da se uvedu nove snage – kazao je Dodik.

Rekao je da će mandatar saopćavati konkretna imena novih ministara u RS.

Odgovarajući na pitanja o dogovorima stranaka u Federaciji BiH i programskim ciljevima koji uključuju i put u NATO, Dodik je to kategorično odbacio.

- MAP ne postoji, to nikada nije usvojeno. Usvojen je program reformi i određeni oblik saradnje sa NATO, ali se neće desiti članstvo u NATO-u i ne dijelimo te programske vrijednosti. I HDZ misli da se BiH treba priključiti NATO-u, ali mi na tim pitanjima ne oštrimo i ne zatežemo odnose. SNSD sigurno neće potpisati koalicioni ni programski sporazum sa drugim partijama, za tim nema potrebe – kazao je Dodik.

Podvukao je još jednom da je RS spremna na podršku projektima u FBiH, samo ukoliko i oni podrže projekte u RS, posebno energetske, poput Buk Bijele, gasnog sektora i slično.

-Dok se ne odblokira podrška projektima u RS, neće biti podrške projektima u FBiH. Mislim da to nije dobro i da niko nikoga ne treba da koči. Za NATO nikada nismo – dodao je Dodik.

Predstavnici opozicije iz RS nisu učestvovali u ovim razgovorima, a Dodik je kazao da su time pokazali da ne uvažavaju institut predsjednika RS.

- Nikoga nisam zvao kao Milorad Dodik nego predsjednik RS, koji je izabran i verifikovan od strane CIK-a i potvrđen od NSRS. Svako ima pravo da se odnosi prema pozivima kako misli da treba. Hvala im što nisu došli da ne gubimo vrijeme i gluvarimo na tim sastancima – dodao je Dodik.

Govoreći u svojoj ranijoj najavi ukidanja "duplih funkcija", Dodik je sada kazao da "neki ljudi na određenim funkcijama, a o čemu će SNSD odlučivati, mogu da zadrže određene pozicije".

-Svakako neće moći da koriste duple novčane naknade, nego odabrati jednu. Sve drugo će biti upućeno u humanitarne svrhe, socijalno ugroženim ljudima i mislim da je to fer - kazao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.