open-navfaktor-logo
search
Konferencija za novinare
Dodik vrijeđao Ameriku i prijetio: Ako uvedu sankcije RS-u, donijeli su odluku o samostalnosti RS-a
Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a večeras je u Banjoj Luci održana press konferencija na kojoj je govorio predsjednik ove stranke Milorad Dodik, kojem su SAD-e danas uvele nove sankcije. 
05.01.2022. u 21:39
get url
text

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

Dodik je kazao da se činom izricanja sankcija pred Božić pokazalo da se ne poštuju njihova osjećanja.

- Čuli ste da je Miloradu Dodiku uvedeno tamo nešto u Americi. Sjedinjene Američke Države jesu velike, ali su i veliki lažov. Ovo je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Amerikanci podržavaju neskriveno muslimane, a to se pokazala ovom odlukom. To nam je danas saopćila njihova ministrica (Bisera Turković) koja je utjecala na odabir ko će se sankcionisati ovdje. Smeta Amerikancima što je RS stabilna zajednica i pokazuje samoodrživost, a ne smeta im što tri godine nema Vlade FBiH, a Hrvati nemaju svog legitimno izabranog predstavnika – kazao je Dodik.  

Poručio je da su sankcije čista farsa, jer on nema nikakve imovine u Americi, niti računa, a kaže da se nije u Americi bavio nikakvim poslovima.

- Čak i kad mi skinu sankcije nemam namjeru da idem u SAD-e. Oni ovdje tragaju za političarem koji bi destabilizirao RS. RS vođena SNSD-om je na dobrom putu, ekonomski se dobro razvija. RS je jedina moguća, a BiH će se raspasti. Jedino RS može stabilno da nastavi kao da se ništa nije desilo, a sve ostalo bi bilo haotično. Sarajevo ne može da funkcioniše, nama se pokušava nametnuti kao glavni grad, ali mi to ne prihvatamo – poručio je on.

Dodik je rekao kako je nevjerovatno da jedna ozbiljna zemlja koja je kreirala Dejtonski sporazum nastavlja sa monstruoznim lažima.

VEZANI TEKST - Schmidt o američkim sankcijama: Blokiranje države se neće tolerisati

- Pripisuju mi koruptivne aktivnosti, a Dodik nema niti jedan sudski spor. U prošlosti ih je bilo, a svi su se završili tako što ih je sud odbio. Da bi neko bio korumpiran potrebno je da to utvrdi sud. Amerikanci žele da muslimanima stvore državu – kazao je Dodik, dodajući da je ovo treći put kako ga sankcionišu, te da je prvi put imao ih 1992. ili 1993. godine.  

Predsjednik SNSD-a je rekao da je razgovarao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je potvrdio da Srbija neće stati iza sankcija, te da odmah iza praznika ide u Beograd. Izrazio je žaljenje što je sankcionisana ATV, kazavši kako nikada nije zvao urednike niti jednog medija da bi uređivao vijesti. Cilj sankcija, kazao je dalje, jeste da se onemogući finansiranje ATV-a da se ona ugasi, ali da se to neće desiti.

- Ne vrijedi se pravdati. Ponosan sam što sam na strani RS-a. Ne želim da govorim, a znam mnogo o onima koji su definisali subjekte i rekli ko treba da se nađe pod sankcijama. Što se tiče Amerikanaca ostalo je još samo da me ubiju, pa evo kažem, ako se to desi smakli su me oni uz asistenciju Britanaca – poručio je on.

Lažovima je nazvao i američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona i visokog predstavnika Christiana Schmidta. Prozvao je i američkog predsjednika Joe Bidena, "kako to da se bori protiv korupcije, a njegovu porodicu povezuju za korupcionaškim aferama". Zaključio je na kraju da će Narodna skupština RS-a nastaviti raditi u skladu sa usvojenim zaključcima.

- Ja ću ovu politiku nastaviti, moj saveznik je narod. Nije lako biti na tapetu SAD-a, ali nije ni teško. Milorad Dodik će nastaviti da vodi ovu politiku i nastavit ćemo u skladu sa zaključcima NSRS. Nemam namjeru da se junačim, ali imam potrebu da kažem da to nije nešto veliko. A ako se odluče da uvedu sankcije RS-u, tog trenutka su donijeli odluku o samostalnosti RS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.