open-navfaktor-logo
search
Imenovan Tegeltija u UIO
Dodik: Zadovoljni smo sa partnerima na nivou BiH zbog kadrovskih pitanja, istočne gasne konekcije...
SNSD ima tri do pet kandidata za ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, o kojima će se tek razgovarati i donijeti odluka, kazao je danas predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.
19.05.2023. u 13:04
get url
text

O kandidatima je danas razgovarano na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjoj Luci, a nakon što je dosadašnji ministar Zoran Tegeltija jučer imenovan za direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH).

Među kandidatima su, kako nezvanično saznajemo, Srđan Amidžić, Dalibor Tomaš i Milorad Đurđević.

Tomaš je savjetnik premijera RS-a Radovana Viškovića, Amidžić vijećniku skupštini Grada Banja Luka, a Đurđević šef Tegeltijinog kabineta.

- Tegeltija tek 14. juna napušta mjesto. Tek sada smo pokrenuli ativnosti da bismo došli do imena. Na sreću, SNSD je kadrovski snažna politička partija. Imamo najmanje između tri i pet ljudi koji bi mogli da obavljaju tu dužnost, bez oklijevanja. Nema hiće u tom pogledu, tek smo počeli da pričamo. Razgovarat ćemo sa gradskim organizacijama, sa njima samima, i onda se vratiti i donijeti odluku – kazao je danas Dodik.

Što se tiče koalicije na državnom nivou, Dodik je rekao da u SNSD-u mogu biti zadovoljni ostvarivanjem dogovora sa partnerima na nivou BiH - oko kadrovskih pitanja, nekih politika, te "deblokade nekih stvari".

- Dobro je što je došlo do deblokiranja istočne gasne konekcije, ali smo zabrinuti da će na nivou Predsjedništva BiH doći do blokade. Za nas je to neprihvatljivo. Ako dođe do toga, predstavnici SNSD-a neće biti u mogućnosti da glasaju za bilo koje druge projekte na nivou BiH – kazao je Dodik

Govoreći o sporazumu BiH i Islamske zajednice, Dodik je kazao da se u prijedlogu primjećuje određeni ekskluzivitet za IZBiH.

- Treba doći do sporazuma, što je moguće prije, ali ne može biti izvan okvira prava koji su dati drugim vjerskim zajednicama. Prijedlog koji vidimo je pun prava na ekskluzivitet i u tom pogledu naša politika ne može dati podršku. Dakle, ujednačen pristup. BiH je sekularna zemlja. Ili ćemo se dogovoriti i svima drugima podići nivo prava ili ćemo redukovati na nivo koji je dat drugima – rekao je Dodik.

Ponovio je da i dalje "nisu potrebni" kontakti svih predstavnika iz RS-a sa predstavnicima američke i britanske ambasade, uz ocjenu da oni u BiH sprovode "ličnu politiku".

- Došli su ovdje da vježbaju nad nama i mi odbacujemo takve aktivnosti – istakao je Dodik.

Dodik je ostao kod stava da je pitanje državne imovine "riješeno".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.