open-navfaktor-logo
search
Blokade, obaranje zakona
Dodik "žali" što BiH još nema kandidatski status, njegova djela govore drugačije
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, stranke koja je predvodnik blokade rada institucija Bosne i Hercegovine, požalio se jučer što je Evropska komisija odlučila preporučiti kandidatski status za Ukrajinu, a ne i za BiH.
21.06.2022. u 13:09
get url
text

I ne bi to bilo sporno da nije lažno, da upravo Dodik i SNSD nisu zaslužni za krizu koja nas i dalje drži u mjestu, u najmanju ruku.

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ protiv: Dom naroda odbio dva zakona ključna za kandidatski status BiH

 

S obzirom na to da su djela važna, a ne riječi, nije zgoreg podsjetiti da su u parlamentarnoj proceduri bila tri zakona ključna za evropski put naše zemlje. Dva su oborena u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zahvaljujući glasovima delegata SNSD-a i kolega iz partnerskog HDZ-a BiH čiji je lider Dragan Čović.

Tako je na sjednici Doma naroda 16. maja ove godine odbijen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a nije usvojen ni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Treći zakon, onaj koji se tiče izmjena Zakona o javnim nabavkama, i dalje je na čekanju.

Da su ova tri zakona itetako važna za dobijanje kandidatskog statusa pokazuje i u Briselu postignuti Politički sporazum na principima koji osiguravaju funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu koja napreduje na putu u Evropsku uniju. Ovaj sporazum su na sastanku u Briselu 12. juna podržale SDA, DF, NiP, SDP, Naša stranka, PDA, NES, Nezavisni blok, SP, SNSD i Ujedinjena Srpska, a prihvatila su ga sva tri člana Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović.

VEZANI TEKST - Amerika uvela sankcije Miloradu Dodiku i ATV-u iz Banja Luke, korupcija i udar na državu

 

Upravo se u ovom sporazumu ističe, između ostalog, da će "odlučno raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu EU i odgovorili težnjama naroda. U tom kontekstu, teže da hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvajaju: Zakon o VSTV-u i Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnim nabavkama".

Upravo je SNSD jedan od ključnih razloga, uz HDZBiH, što ove zakone još nemamo.

Zbog blokada, potkopavanja institucija BiH pozivanjem na oduzimanje državnih nadležnosti i pokretanjem stvaranja paralelnih institucija u entitetu RS, korupcije, Sjedinjene Američke Države su početkom januara objavile sankcije protiv Dodika. Pratila ih je i Velika Britanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.