open-navfaktor-logo
search
Nenad Kecmanović
Dodikov ideolog poručio: RS treba ignorisati odluke Ustavnog suda BiH i Schmidtove izjave
Velikosrpski ideolog Nenad Kecmanović ocijenio je u izjavi za Srnu da bi odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ubuduće trebalo ignorisati i prestati pridavati im značaj.
31.05.2022. u 18:40
get url
text

Ne iznenađuje ova izjava, profesora emeritusa na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci, člana Senata RS-a i ličnog ideologa lidera SNSD-a Milorada Dodika, koji poziva na nepoštivanje Ustavnog suda BiH, a time i na nepoštivanje svih institucija koje u sebi nose ime Bosne i Hercegovine. 

- Samo dajemo značaj nečemu što bi trebalo naprosto ignorisati. Ne objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske! Ne informisati u medijima! Ne komentarisati u političkim istupima! Ne vraćati se milion puta na iste teme! Ponašati se kao da se ništa nije dogodilo. Ne gubiti vrijeme i energiju, nego raditi ono što smo odlučili - smatra Kecmanović.

On kao dobar primjer "pametnog reagovanja ističe odnos prema 9. januaru datumu kada entitet RS obilježava dan Republike".

- Ustavni sud je odlučio da je neustavan, a Republika Srpska i dalje slavi rođendan 9. januara. Uostalom, da su Srbi 1992. pitali Ustavni sud u Sarajevu i međunarodnu zajednicu, Republika Srpska ne bi bila ni stvorena. Da ih pitamo sada, 2022. godine, presuda bi bila da mora da se samoukine - navodi Kecmanović.

VEZANI TEKST - Kao "ne miješaju se" u BiH: U Beogradu tribina o "slobodi i samostalnosti Republike Srpske"

Tako, ovaj nekadašnji sarajevski profesor i početkom rata član Predsjedništva Republike BiH, najavljuje kako će se Dodik i vlasti bh. entiteta Republika Srpska odnositi prema odlukama Ustavnog suda BiH. Ono što Kecmanović napiše ili izjavi, tumači se kao princip na kojem će vlast u RS-u predvođena Miloradom Dodikom u budućnosti funkcionirati i ponašati se. 

Nadalje, on ocjenjuje da bi Republika Srpska trebalo nešto da promijeni u svom ponašanju prema "političkom Sarajevu i takozvanoj međunarodnoj zajednici".

- Mi konstatujemo da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH jer nije prošao odgovarajuću proceduru u Vijeću sigurnosti. A onda, ipak, komentarišemo njegove izvještaje, izjave i istupe iako nas uopće ne bi trebalo da se tiče šta misli i radi "jedan njemački turista". Na taj način mi mu i ne htijući dajemo politički značaj koji mu ne pripada, a ne bismo trebali ni zbog Rusije i Kine čijim negativnim glasovima nije izabran - navodi Kecmanović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je prije nekoliko dana pojedine odredbe zaključaka koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) o prijenosu nadležnosti sa države na entitet, utvrdivši da nisu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Kecmanović je, podsjetimo, bio svjedok odbrane nekoliko Srba osuđenih za ratne zločine u Haškom tribunalu, a svjedočio je i na poziv ratnog zločinca Radovana Karadžića. U izjavi timu odbrane koja je uvedena u dokaze, Karadžića je predstavljao kao mirotvorca koji je činio sve da zaustavi rat, a rukovodstvo Bošnjaka na čelu sa prvim predsjednikom RBiH Alijom Izetbegovićem optužio za otpočinjanje sukoba.

Tvrdio je na suđenju Karadžiću, a i danas to tvrdi u svakoj prilici, da je u ratu vođena propaganda sa ciljem da se Srbi predstave zločincima, a Bošnjaci žrtvama. Za Kecmanovića, entitet Republika Srpska je uz Srbiju "druga srpska država".

Kecmanović je redovno govornik na tribinama koje se u Beogradu održavaju pod pokroviteljstvom dva informativna politička portala Sve o Srpskoj i Fakti, te Predstavništva RS-a u Srbiji. 

Okupi su "nacionalistička elita", i iz Beograda krene jurišati na državu Bosnu i Hercegovinu. Uz Kecmanovića u toj ekipi su i Milomir Stepić, Miloš Ković, Dragomir Anđelković, Goran Petronijević, Darko Tanasković, Aleksandar Pavić, Predrag Ćeranić, Željko Budimir, Slobodan Reljić i Đuro Bilbija.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.