open-navfaktor-logo
search
On ne odustaje
Dodikov omiljeni sport: "Udaranje" po Valentinu Inzku, sada ima i novu teoriju
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je "prošlo 102 godine od zločina koje je počinila Austrougarska u Prvom svjetskom ratu nad Srbima i 75 godina od genocida nad Srbima počinjenog od ustaškog režima, koji je bio satelit fašističke Njemačke, a Valentin Inzko još pokušava da provodi iste politike nad Srbima na ovom prostorima, ovoga puta bez oružja".
20.07.2020. u 15:40
get url
text

- Historija nam se očito ponavlja kao farsa, kada od međunarodnog neizabranog stranca slušamo šta je agenda, i to njegova, čija je naša imovina ili o odlukama Vrhovnog suda BiH, koji ne postoji - rekao je Dodik upitan da prokomentariše Inzkove navode iz intervjua bečkom Standardu, prenosi RTRS. 

Dodik je naglasio da Inzko ne propušta priliku da pokaže i nama i svijetu da on nije u BiH da bi nadgledao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što mu je mandat iz tog sporazuma, već "da bi provodio muslimansku politiku, uvijenu u evropske integracije, što čak i ne krije".

Da je ikada pomislio da BiH treba da se integriše u EU, konstatovao je član Predsjedništva, Inzko bi odstupio s tog mjesta i pred Vijećem sigurnosti UN-a rekao da protektorati ne mogu biti dio EU-a i da on svojim odlaskom daje doprinos prosperitetu BiH.

- Valentin Inzko radije ostaje da za bijesnu plaću ne radi ama baš ništa i s vremena na vrijeme prizove rat, ne bi li što duže ostao tu, da da kakav intervju, slaže ponešto, tek toliko da nas sve podsjeti da je međunarodna uprava još tu. A ovo nije ni 1918. ni 1945. godina - zaključio je Dodik.

Svako malo Dodik "udari" po Valentinu Inzku. Tako ga je jedne prilike nazvao i političko smlatom. 

- Kakva bonska ovlaštenja - to su prošla vremena. Puigdemont sjedi u Briselu i za njega nema bonskih ovlaštenja, a on bi ovdje... On od dosade ne zna šta bi. Inzko dolazi iz Austrije, a ona nam je ranije poslala Kalaja koji je pokušao da nametne iste vrijednosti kao i Inzko, što i sada promoviše. To je i Wolfgang Petritsch uradio. Politička smlata koja prima novac da bi govorio protiv Srba - poručio je Dodik.

Potom je i javno prozivao visokog predstavnika, u stilu "ništa mi ne možeš2. 

- On svoja bonska ovlaštenja može mačku o rep. Provociram ga da ih iskoristi. Ne može ih iskoristiti bez konsenzusa u PIC-u. PIC je samo oblik amabasadorokratije. Prošlo je vrijeme smjena. Inzko ima plaću 25.000 eura mjesečno... Ministar u Austriji ima možda 10.000 eura. Ko je Inzko? Šta je on? Da li on radi kako treba?... Inzko-fosil - poručio je Dodik.

Prije nekoliko godina, građani Republike Srpske su visokom Valentinu Inzku upućivali i prijetnje smrću na posebnim razglednicama koje je povodom zabranjenog i neustavnog Dana Republike Srpske štampao Dodikov SNSD. 

Pojedine razglednice, na kojima je odštampan poziv Inzku da napusti BiH, sadržavale su i uvredljiv tekst, pa čak i prijetnje smrću, zbog čega su iz OHR-a tada naveli kako se radi o krivičnom djelu te da će razglednice takvog sadržaja biti predane nadležnim tijelima.

Iz OHR-a su postavili i pitanje odgovornosti SNSD-a budući da je poštarinu platila ova stranka.

Inzko je ocijenio potez SNSD-a jeftinim trikom na kojega neće nasjesti građani Republike Srpske.

U januaru ove godine, na prijemu kojega je u Sarajevu, u povodu pravoslavnih blagdana, priredio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, na koji je Dodik stigao s cjelokupnom stranačkom svitom, nakon što je ugledao Inzka upitao ga je:

- Šta ćeš ti ovdje?.

Visoki predstavnik nije se dao smesti takvim Dodikovim nastupom i odmah mu je pred okupljenima u šaljivom tonu odgovorio:

- Ja sam Tito. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.