open-navfaktor-logo
search
Usvojen budžet za 2022.
Dodikov prijenos nadležnosti: Nemaju ni za Kolo srpskih sestara, a kamoli za vojsku RS-a
Ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović sinoć je na sjednici Narodne skupštine RS-a, u završnoj riječi rekla da u budžetu za 2022. godinu postoje osigurana sredstva za eventualne troškove ako naredne godine na snagu stupe akti o "vraćanju nadležnosti prenesenih na nivo BiH", i ako budu osnovane entitetske institucije u oblastima indirektnog oporezivanja, pravosuđa i vojske.
16.12.2021. u 21:39
get url
text

Budžet je usvojen u iznosu od 4,024 milijarde KM.

VEZANI TEKST - NSRS: Usvojen budžet i set zakona o povećanju plaća

- U budžetu nemaju novaca za osnovne potrebe socijalno ugroženih kategorija, povratnika, izbjeglica, raseljenih lica. Nemaju ni za Kolo srpskih sestara, Merhamet, civilne žrtve rata, iznosi su smanjeni za 30 posto u odnosu na prošlogodišnji budžet, a znamo svi koliko su poskupjele osnovne životne namirnice, te da se povećao broj korisnika javnih kuhinja - kaže nam Senad Bratić iz zastupničkog Kluba Zajedno za BiH u Narodnoj skupštini RS-a.

Bratić kaže kako niti jedan od četiri amandmana njihovog kluba nije prihvaćen, a odnosili su se na povećanje iznosa za povratnike Bošnjake i Hrvate u RS i Srbe u Federaciju BiH, što je "dovoljna poruka kakav je odnos prema povratnicima i tome da li ima dovoljno novca". Tako je u prošlogodišnjem budžetu za povratak bilo planirano po dva miliona, a sada je to smanjeno na 780.000 za povratak Bošnjaka i Hrvata u RS, te na 700.000 za povratak Srba u Federaciju BiH.

- Završna riječ ministrice Vidović nije bila ekonomska priča, već je rezultat politikanstva. Ona je dobila zadatak šta da govori. Kada je završna riječ, onda nema mogućnosti replike bilo koga od nas zastupnika, tako da može pričati šta hoće. Bila je to ministricina priča za javnost, a brige za običnog čovjeka, za egzistencijalne probleme građana nigdje – pojašnjava Bratić, dodajući da je budžet tako koncipiran da ne može podmiriti ni najosnovnije potrebe.

VEZANI TEKST - Bratić: Udar na ustavno-pravni poredak BiH i Ustav BiH

Narodna skupština RS-a usvojila je na posebnoj sjednici 10. decembra pet zaključaka o "prijenosu nadležnosti s nivoa države Bosne i Hercegovine". Tiču se Oružanih snaga BiH, SIPA-e, OSA-e i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. 

- Tim zaključcima izvršili su udar na ustavno-pravni poredak države Bosne i Hercegovine i sada treba da reaguju Tužilaštvo i Sud BiH. Ne mogu ovu krizu riješiti izjave, saopćenja – kaže naš sagovornik.

Usvojeni zaključci nisu u skladu sa Ustavom BiH, kojim su definirane nadležnosti države i obaveza entiteta da nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma nastave s prijenosom nadležnosti. U Ustavu je jasno definirano da oba entiteta moraju biti saglasna da bi se nadležnosti prenijele na državni nivo ili formirale državne institucije. Mogućnost mijenjanja zakona o državnim institucijama ima isključivo Parlamentarna skupština BiH i visoki predstavnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.