open-navfaktor-logo
search
Kontroverzna izjava
Dodikov savjetnik Kovačević: Bosna i Hercegovina nije zemlja Bošnjaka
Radovan Kovačević koji je savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika danas je za BHRT kako je "bitno da se u Sarajevu čuje - ovo nije zemlja Bošnjaka, u ovoj zemlji se mora čuti glas Mostara i glas Banje Luke, inače bez toga ova zemlja ne može imati budućnost".
26.01.2022. u 20:22
get url
text
Radovan Kovačević

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović odbio je danas poziv predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića da se obrati na sjednici entitetskog parlamenta.

Kovačević je u komentaru na ovaj potez lidera SDA zaključio kako je "evidentno da predstavnici bošnjačkog naroda odbijaju svaki dijalog sa Srbima i Hrvatima bez racionalnog objašnjenja".

Nije prihvaćena, kako je naveo Kovačević, ni "inicijativa lidera SNSD-a Milorada Dodika" koju su podržali i predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović i Turske Recep Tayyip Erdogan.

Kovačević je tokom intervjua za BHRT kazao poprilično kontroverznu izjavu kako "Bosna i Hercegovina nije zemlja Bošnjaka (17.30 min videa)" već zemlja gdje se mora čuti i glas srpskog i hrvatskog konstitutivnog naroda, te ponovio da ukoliko se to ne bude poštovalo, BiH neće imati budućnost.

On je rekao da su i Srbi i Hrvati u BiH nezadovoljni postojećim stanjem, koje je neodrživo.

- Zašto se odbija poziv na razgovor, zato što ovo što imamo u BiH, koje predstavnici međunarodne zajednice nazivaju nekakvim napretkom, znači gubitak prava za Srbe i Hrvate u BiH - rekao je Kovačević.

On je napomenuo da su predstavnici Bošnjaka navikli da međunarodna zajednica ispunjava njihove želje i da sve procese vode ka tome da budu zadovoljni samo Bošnjaci.

- Iz tog razloga odbijaju dijalog, jer su svjesni da će bilo kakav dijalog značiti odricanje od onoga što je do sada nametnuto na neustavan način - rekao je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.