open-navfaktor-logo
search
I protiv novinara
Dodikov zakon djeluje, javnost se ušutkuje: U RS-u podneseno više od 50 krivičnih prijava za klevetu
Krajem jula prošle godine u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska usvojene su izmjene zakona Krivičnog zakonika RS-a kojim je kleveta nakon 20 godina ponovo postala krivično djelo, a u tužilaštva u ovom dijelu Bosne i Hercegovine stigle su 52 krivične prijave.
07.02.2024. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Kriminalizacija klevete u RS-u: Ekonomski i psihološki udar na slobodu govora, sve i svašta se popušta Dodiku...

Prema informacijama iz šest tužilaštava, najviše prijava je na području koje pokriva Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci, čak 32. U drugim je taj broj niži, ali tamo su koncentrisane sve prijave protiv novinara, piše Capital.ba. Iz ovoga se vidi da se prijavljivanje klevete tužilaštvu mnogima osladilo, posebno zato što više ne moraju da angažuju advokata radi privatne tužbe, nego to za njih radi država.

Od 32 prijave u Banjoj Luci, njih sedam se odnose na krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika. U ovom tužilaštvu nisu precizirali strukturu prijava. 

U OJT Bijeljina su rekli da trenutno imaju šest prijava za klevetu, a potvrdili su i da među njima ima prijava protiv novinara.

- Od šest prijava, pet je protiv poznatih i jedna protiv nepoznatog počinioca. Među navedenim prijavama ima prijava protiv novinara / novinarki, a njihov identitet vam ne možemo otkriti jer su predmeti u fazi prijave. U konkretnim predmetima su naložene neophodne mjere i radnje, te prikupljanje određenih dokaza, od kojih će zavisiti i konačna tužilačka odluka. Tužilaštvo trenutno nema podignutih optužnica za navedeno krivično djelo - rekli su u OJT Bijeljina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.