open-navfaktor-logo
search
Potvrdio advokat
Dodikova odbrana ponovo zatražila izuzeće sutkinje Ćosić Dedović
Odbrana predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika ponovo je zatražila izuzeće sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, koja je protiv njega i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića potvrdila optužnicu.
26.09.2023. u 20:06
get url
text

VEZANI TEKST - Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Potvrdio je ovo Dodikov advokat Goran Bubić.

On je za RTRS kazao da je razlog za traženje izuzeća "razumna sumnja u nepristrasnost postupajućeg sudije".

- Razlog je i to što optužnica nije vraćena zbog nedostatka zakonskih elemenata optužnice, već zbog instruisanja Tužilaštva kako da popravi prvobitnu optužnicu - kazao je Bubić.

On je istaknuo kako "da sudija može vratiti optužnicu zbog nedostajućih zakonskih elemenata, ali ne može navoditi Tužilaštvo kako da sačini opis optužnice u pogledu radnji izvršenja, kao ni u pogledu oblika saučesništva što je, kaže, urađeno u ovom slučaju od postupajuće sutkinje".

Bubić je naveo i da se u aktu koji je sutkinja Ćosić Dedović dostavila Tužilaštvu "prejudicira odluka Tužilaštva".

- Sutkinja tu nije zadržala neutralan stav i jednak odnos prema obje stranke u postupku, dakle jednak odnos i prema Tužilaštvu i prema optuženima - kazao je Bubić.

Sud Bosne i Hercegovine prije dvije sedmice je potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. 

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta protiv njih dvojice podiglo optužnicu kojom se terete za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika iz Krivičnog zakona BiH.

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika za BiH u Službenom glasniku RS-a te ukaz o proglašenju zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na području RS-a.

Lukić je naložio objavljivanje spomenutih akata u Službenom glasniku RS-a, iako ih je prije toga visoki predstavnik Christian Schmidt proglasio ništavnim.

Sud Bosne i Hercegovine prvobitno je optužnicu vratilo Tužilaštvu na doradu, nakon čega je ona Sudu ponovo dostavljena 24. augusta.

Prethodno je Sud BiH odbio zahtjev advokata Milorada Dodika za izuzećem sutkinje Jasmine Ćosić Dedović, koja je postupala kao sudija za prethodni postupak u ovom predmetu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.