open-navfaktor-logo
search
Kako se i očekivalo
Dodikova odbrana smislila novu "zvrčku": Traže da mu se sudi u Banjoj Luci
U Sudu Bosne i Hercegovine u četvrtak je zakazan početak suđenja predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku, koji je zajedno sa direktorom Službenog glasnika RS-a Milošem Lukićem optužen za neizvršavanje naredbi visokog predstavnika u BiH.
04.12.2023. u 15:33
get url
text

VEZANI TEKST - Milorad Dodik, optuženik sa ranije preuzetim obavezama: Slijede odgode ročišta i ponižavanje države, ako Sud BiH dozvoli

Nakon što je početak suđenja već jednom odgođen prije dvije sedmice, nakon što je Sud uvažio molbu Dodikovog branioca, jer je Dodik imao "ranije dogovorene obaveze u Mađarskoj", očekivano, uslijedio je novi pokušaj eskiviranja njegovog dolaska u Sud BiH.

Naime, njegov branilac Goran Bubić podnio je Sudu Bosne i Hercegovine prijedlog da sudski postupak protiv Dodika i Lukića bude prenesen u Osnovni sud u Banjoj Luci.

Potvrdio je ovo Bubić za RTRS.

Kao argumente za to Bubić je naveo da je "mjesto izvršenja radnji, koje se u optužnici stavljaju na teret Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, na području Osnovnog suda u Banjoj Luci, gdje obojica imaju i prebivalište".

Također, od šest svjedoka Tužilaštva BiH predloženih u optužnici, njih pet imaju prebivalište u nadležnosti Osnovnog suda u Banjoj Luci.

RTRS piše još i da je odbrana Dodika zatražila premještanje procesa u Banju Luku i "zbog sumnje u objektivnost i nepristrasnost Suda BiH".

- Mediji i javnost u Sarajevu, prenoseći izjave Christiana Schmidta, ambasadora SAD-a i Velike Britanije i zvaničnika u Sarajevu prejudiciraju krivicu i ozbiljno kontaminiraju ovaj slučaj, neprihvatljivim pritiskom na Sud BiH - rekao je Bubić za RTRS.

Kao još jedan od "argumenata" Bubić je "izvukao" javnu polemiku Milorada Dodika i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca iz 2020. godine.

Mediji su 2020. godine o ovome pisali pod naslovima "Debevec će tužiti Dodika, zbog uvrede", "Dodik je taj koji nezakonito prisluškuje ljude", "Neka objavi dokaze o korupciji ili slijedi tužba".

Bubić je naveo da nakon ovakvih napisa odbrana zaključuje da "zbog očigledne netrpeljivosti između Dodika i Debeveca, suđenje ne može biti pravično".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.