open-navfaktor-logo
search
Pred početak ročišta
Dodikovi aktivisti i stranačke kolege došli da ga podrže ispred Suda BiH
Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, danas će se odazvati pozivu Suda Bosne i Hercegovine i sa pravnim timom prisustvovati glavnom pretresu, potvrdio je jučer njegov advokat Goran Bubić. Optužnica tereti i i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića.
06.12.2023. u 12:25
get url
text

Pred zgradom ove pravosudne institucije prije ročišta okupile su se Dodikove pristalice. Kako je ranije najavljeno, radi se o delegaciji Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida, žene žrtve rata, veterani i starješine Vojske RS-a.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila Narodna skupština RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.