open-navfaktor-logo
search
Odnos prema žrtvama
Dodikovo i Čovićevo licemjerstvo: Idu u Auschwitz, a u vlastitoj državi negiraju genocid i slave zločince
Devetog novembra predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović posjetio je Auschwitz gdje je položio vijence i odao duboku počast žrtvama holokausta.
14.11.2021. u 22:44
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik o Ratku Mladiću: On je za mene vojnik, a ne ratni zločinac

Četiri dana poslije, na istom mjestu bio je i član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik koji je također odao počast žrtvama holokausta.

I ne bi u ove dvije vijesti bilo ničega spornog, naprotiv, jer se radi o civilizacijskom činu, da nije riječ o dvojcu koji u vlastitoj državi Bosni i Hercegovini nema takav isti odnos prema žrtvama genocida i ratnim zločincima. Gotovo istovremeni odlazak njih dvojice u Auschwitz krajnje je licemjeran potez.

Dodik negira genocid u Srebrenici. Za njega su osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić..., heroji. Dodjeljivao im je i uručivao odlikovanja.

Za Čovića koji je redovno odšutio svaku hašku presudu, osim one Prliću i ekipi presuđenoj za UZP koje je prije nekoliko godina čak i posjetio u Ševeningenu, heroj je i Dario Kordić kojem je priredio svečani doček u Busovači pri povratku iz Haga. Kordić je osuđen za pokolj u Ahmićima.  

Dodik je makar jednom sedmično u Prijedoru primjera radi, ali nikada do sada nije obišao zloglasne logore Keraterm, Omarsku, Manjaču..., nije otišao ni Tomašicu, najveću masovnu grobnicu na Balkanu.

VEZANI TEKST - Da li je i ratni zločinac iz Ahmića Dario Kordić "nositelj europskih vrijednosti"?

Čović u Busovači dočekuje Kordića, redovno obilazi i Vitez, ali nikada do sada nije otišao u Ahmiće da oda počast žrtvama. Nije Čović nikada obišao ni Dretelj ni Heliodrom.

A kada je već riječ o logorima, treba podsjetiti da je Čović 1993. godine bio direktor mostarskog Sokola. Tada je koristio logoraše iz Heliodroma za prisilni rad i teške fizičke poslove, o čemu svjedoči i brojna dokumentacija iz tog perioda.

Berislav Pušić, koji je odobrio slanje zatvorenika na rad u Soko, u Hagu je osuđen, između ostalog, zbog učestvovanja u odobrenju prisilnog rada logoraša. Prisilni rad dio je presude protiv šestorke tzv. Herceg-Bosne, gdje je kvalificiran kao direktno kršenje Ženevske konvencije, odnosno međunarodnog običajnog humanitarnog prava. No, Čović nije, niti će ikada odgovarati za ono što je radio tokom rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.