open-navfaktor-logo
search
Lažna briga
Dodikovo "ne" za ukidanje akciza: Sada se vidi pogubnost odluke SDP-a da SNSD-u da četvrtog delegata
Milorad Dodik je jučer ponovio kako njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata neće glasati za ukidanje akciza na gorivo kada se ovaj prijedlog nađe u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
02.02.2023. u 16:40
get url
text

VEZANI TEKST - SNSD će opet glasati protiv ukidanja akciza, cijene goriva ostaju iste

Pravdao je to time što bi u slučaju ukidanja akciza bh. entitet Republika Srpska ostao bez novca za izgradnju autoputa, škola, bolnica... Istovremeno, RS ove godine mora da na ime ranijih zaduživanja vrati nešto više od milijardu KM.

Lideri opozicije iz RS-a smatraju da je u pitanju Dodikova lažna briga za narod. 

- To je krajnje bezobrazno, licemjerno, to je laž. Dodik je svih ovih godina potrošio milijarde i sada kada treba dio vratiti narodu, on je protiv. Podsjetit ću javnost da je u prošloj godini zbog divljanja cijena naplaćeno više od milijardu KM na ime PDV-a. Pa, bilo bi ljudski, humano dio toga vratiti narodu i pokazati na djelu prijeko potrebnu socijalnu osjetljivost u ovim teškim ekonomskim vremenima za sve u BiH - kaže za Faktor državni zastupnik i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović. 

Ističe kako je pogubna greška načinjena kada se SNSD-u omogućilo da ima četvrtog delegata u Domu naroda BiH.

- Nažalost, sada se vidi kolika je pogubna bila odluka Socijaldemokratske partije da dodijeli SNSD-u četvrtog delegata. Džabe je bilo što smo govorili da nikome ne treba dati kapacitet četiri delegata. Da je PDP dobio delegata umjesto SNSD, akcize bi bile ukinute. Ovako je BiH Dodikov talac - naglašava Borenović.

Igor Crnadak (PDP), zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, kaže da Dodik ne želi izgubiti kontrolu nad novcem.

- Lažna je briga Dodikova za narod u RS-u i BiH. On jednostavno ne želi izgubiti novac iz budžeta, koji mu treba za vraćanje dugova, kupovinu socijalnog mira, tekuće potrebe... Evo pet godina kako je Wigemarkova koalicija usvojila zakon o akcizama, a nijedan kilometar autoputa nije napravljen. Mora se znati da SNSD radi protiv svih naroda u BiH - istakao je Crnadak. 

Banjalučki poslovni savjetnik i analitičar Zoran Pavlović analizirao je ekonomske posljedice zbog neukidanja akciza na gorivo.

VEZANI TEKST - Zastupnici usvojili ukidanje akciza na gorivo: "Trojkin" programski partner SNSD jedini bio protiv

- Zbog rata na istoku Evrope cijene su podivljale širom svijeta. Za razliku od BiH, većina zemalja je ukinula PDV na osnovne životne namirnice i akcize na gorivo. Akcize služe za punjenje budžeta, one su omogućile da se u 2022. godini skupi milijardu i po KM više poreza nego inače.

Ukidanje akcija je nužno kako bi se zaustavio rast cijena, možda bi se u određenoj mjeri i smanjile jer utjecaj ovog energenta na sveukupni ekonomski ambijent je veliki.

S druge strane, ukidanjem PDV-a na osnovne životne namirnice direktno bi se pomoglo onom dijelu stanovništva, a ono nije malo, koje jedva preživljava. Ukoliko se to ne desi, doći ćemo u još težu situaciju, sve više ljudi odlazit će na Zapad iz države koja se bogati, a narod se pati - stav je Pavlovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.