open-navfaktor-logo
search
Doživljava kao provokaciju
Dodiku zasmetala Murphyjeva čestitka za Dan nezavisnosti BiH, evo šta mu je poručio
Republika Srpska ne prima čestitke povodom 1. marta i svaku čestitku na današnji dan doživljavamo kao čistu provokaciju, jer je taj datum bio uvertira u građanski rat u Bosni i Hercegovini i nikada ga RS ne može slaviti, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
01.03.2023. u 12:36
get url
text

VEZANI TEKST - Murphy: Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost BiH, ili sugeriraju da možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu, jako se varaju

Na pitanje Srne da prokomentariše tekst koji je objavio američki ambasador u BiH Michael Murphy u kojem je čestitao 1. mart Dan nezavisnosti BiH, Dodik je odgovorio da je američki ambasador u svojoj kolumni izdao niz zadataka koje ta "nezavisna" BiH treba da uradi pod vođstvom SAD-a.

- Kakva država takva i nezavisnost. Sve što je, protivno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, Murphy komentarisao i kritikovao stvorila je ta tzv. zapadna međunarodna zajednica u BiH i sada se od legalno izabranih političara traži da popravljaju njihove brljotine. Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma BiH je oduzet suverenitet, pravo da odlučuje, da se opredjeljuje. To su za nju uvijek radili tipovi poput Murphyja, a onda svakog 1. marta cinično čestitali "dan nezavisnosti" - istakao je Dodik.

Na stranu što je 1. mart jedan od najtragičnijih datuma istorije BiH u posljednjih 50 godina i što je to bio dan kada je srpski narod preglasan, a krvava srpska svadba prerasla u krvavi građanski rat, rekao je Dodik, taj datum nikada nije dogovoren kao zajednički praznik prema proceduri koju propisuje Dejtonski mirovni sporazum.

- Murphy to odlično zna, i uporno šalje lošu poruku RS-u, ponižava sve žrtve građanskog rata, ali ja ću govoriti u ime srpskih, i šalje čestitke 1. marta. Tvrdnje da BiH pripada zapadu su puste želje ambicioznog ambasadora, ili on možda nešto zna a nije nam rekao. Republika Srpska pripada svojim građanima, i ima prijatelje i na zapadu i na istoku i to Murphy odlično zna i to Murphy ne može da promijeni. Kada sam jutros vidio koliko se američki ambasador trudio i pisao, na um mi je pala šala koja kruži društvenim mrežama da je Amerika najsrećnija zemlja na svijetu jer nema američkog ambasadora - naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.