open-navfaktor-logo
search
Evropski sukob interesa
Dogovor SNSD-a, "Trojke" i HDZ-a: Funkcioneri smiju koristiti javne resurse za promociju stranke, zadržati skupe poklone...
Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, kojeg je jučer usvojilo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, stigao je u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i o njemu će se parlamentarci izjašnjavati na hitnim sjednicama već sutra. Sjednica Zastupničkog doma zakazana je za 14 sati, a Doma naroda ekspresno za 15 sati.
07.03.2024. u 14:17
get url
text

VEZANI TEKST - Hitna sjednica moguće već sutra: Zastupnici pozvani da budu u pripravnosti, zakon o sprečavanju sukoba interesa još nisu dobili

U zakonu koji je predmet dogovora vladajuće koalicije koju čine HDZ, SNSD i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP), predviđeno je osnivanje posebne komisije za utvrđivanje sukoba interesa čiji članovi ne smiju biti članovi neke političke stranke, za razliku od aktuelne komisije u čiji sastav ulaze bh. parlamentarci. Predviđene su i kazne za one za koje se utvrdi sukob interesa. 

Međutim, u predloženom zakonu vidljiva su i neka "popuštanja" u odnosu na aktuelni zakon za koji je rečeno da se mora mijenjati i uskladiti sa evropskim standardima. Određene bitne zamjerke su imali i iz Direkcije za evropske integracije. Njihovo mišljenje je važno jer je zakon o sprečavanju sukoba interesa jedan od uvjeta koje je BiH morala ispuniti da bi Evropsko vijeće ovaj mjesec eventualno moglo odlučiti hoće li otvoriti pregovore sa Bosnom i Hercegovinom o pristupanju Evropskoj uniji. 

Prema zakonu koji je usvojilo Vijeće ministara BiH, nosilac javne funkcije ne smije obavljati dužnost ovlaštenog lica u fondacijama ili udruženjima koje se finansiraju iz budžeta u iznosu većem od 20.000 KM godišnje, odnosno većem od 70.000 KM u udruženju ili fondaciji iz oblasti sporta. Ta granica u aktuelnom zakonu iznosi 10.000 KM, odnosno 50.000 KM za fondacije i udruženja iz oblasti sporta i kulture.

Također, predloženo je da nosioci javnih funkcija smiju zadržati poklon u vrijednosti do 300 KM, dok je taj iznos u aktuelnom zakonu 200 KM. 

Ono što je novina jeste da komisija koja će odlučivati o sukobu interesa uspostavlja javni registar imovine nosilaca javnih funkcija i podatke iz registra objavljuje na svojoj budućoj web stranici. 

Stranke na vlasti su dogovorile i da sjedište buduće komisije bude u Istočnom Sarajevu. Imala bi sedam članova koji se biraju na osnovu konkursa. Komisiju za utvrđivanje sukoba interesa uspostavlja Parlamentarna skupština BiH na osnovu prijedloga Zajedničke administrativne komisije bh. Parlamenta koju, podsjećanja radi, čine parlamentarci. Zajednička administrativna komisija utvrđuje prijedlog dvotrećinskom većinom ili većinom glasova prisutnih i koji glasaju, uz "nastojanje da najmanje jedan glas bude iz reda članova koji su iz opozicije". Dakle, nastojat će osigurati glas opozicije, iz čega se može zaključiti da nije obavezno. 

Uvjeti za imenovanje su, između ostalog, da kandidati imaju završen fakultet, pravne ili druge struke, da imaju najmanje deset godina radnog iskustva u struci, da nisu članovi neke stranke i da nisu bili članovi stranke bar pet godine prije konkurisanja. Također, najmanje pet godina prije kandidature ne smiju biti zastupnici, delegati, vijećnici, ministri, načelnici... 

Nova komisija za utvrđivanje sukoba interesa odlučuje većinom glasova, a o inicijativama za smjenu nekog nosioca javne funkcije ili o pozivu za njegovu ostavku odlučuje konsenzusom ili dvotrećinskom većinom. Osim inicijative za smjenu ili ostavku, za utvrđeni sukob interesa se može izreći opomena ili novčana kazna od 1.000 KM do 20.000 KM. 

Na tekst zakona su određene zamjerke i sugestije imali i iz Direkcije za evropske integracije, kao i iz Ureda za zakonodavstvo. 

Iz Direkcije za evropske integracije su u mišljenju od 5. marta ukazali da je u nacrtu zakona u odnosu na prednacrt brisano da nosilac javne funkcije ne može koristiti javne resurse za promociju političke stranke i u lične svrhe, kao i da je brisano da je zabranjeno privilegovati lice radi stranačkog i drugog opredjeljenja ili porijekla, lične ili porodične veze. Zato iz Direkcije za evropske integracije predlažu da se ovo preispita.

VEZANI TEKST - Hoće li vladajući oboriti evropski zakon jer stiže iz opozicije: Ovo su ključne novine zakona o sprečavanju sukoba interesa

U prijedlogu zakona piše da u postupku imenovanja članova buduće komisije Parlamentarna skupština BiH osigurava da sastav komisije odražava jednaku zastupljenost Bošnjaka, Srba i Hrvata, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana ostalih. Iz Direkcije za evropske integracije su s tim u vezi ukazali na evropske konvencije o zabrani diskriminacije.

Ured za zakonodavstvo je između ostalog ukazao na propust da je predloženim zakonom propisano da je nosilac javne funkcije dužan obratiti se komisiji u vezi s vrijednosti poklona, a nije propisana nadležnost komisije u pogledu utvrđivanja vrijednosti poklona.

Podsjetimo da je svoj prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa prošli mjesec u parlamentarnu proceduru uputio Klub zastupnika SDA, ali je on stavljen na dnevni red hitne sjednice zakazane tek za 11. mart. U ovom prijedlogu buduća komisija bi imala predsjednika i četiri člana koji bi bili također birani na osnovu konkursa, a predsjednik bi morao biti pravnik... Predložen je i novi mehanizam - poništenje djela nastalog u situaciji sukoba interesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.