open-navfaktor-logo
search
Razgovori
Dogovor stranaka u USK mogao bi se "proširiti": Moguća nova vlast u ZDK
Nakon što su SDA, NES, DF i Stranka za BiH dogovorili formiranje nove vlasti u Unsko-sanskom kantonu, na tragu ove većine moguća je uspostava nove vlasti, a time i rekonstrukcija Vlade, Zeničko-dobojskog kantona.
15.03.2023. u 08:04
get url
text
Skupština ZDK 2023.
Skupština ZDK 2023.

VEZANI TEKST - Musić, Ružnić i Zulić potpisali sporazum: "Stabilnost za Krajinu koja već dugo vapi za kvalitetnom vlašću"

U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona SDA ima 11 zastupnika, DF ima tri, a NES dva zastupnika. Stranka za BiH ovdje nije zastupljena, ali se računa na dva zastupnika SBB-a. To znači 18 zastupnika, a time i većinu.

Trenutnu većinu čine SDP, Naša stranka, Narod i pravda, Bh. inicijativa-Kasumović Fuad, HDZ, NES i DF.

- Kombinacija koja je dogovorena na Unsko-sanskom kantonu donosi većinu na Zeničko-dobojskom kantonu. Bili su razgovori. Čeka se stav stranačkih organa, očekujem ga brzo. Nova većina je vrlo moguća i ja očekujem da će se i napraviti – kazao nam je Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK.

Ramo Isak, zastupnik NES-a u Skupštini ZDK, rekao je da još nema zvaničnih informacija o uspostavi nove vlasti u ZDK i da još nije bila sjednica Predsjedništva NES-a u vezi sa stavom po pitanju FBiH i ostalih kantona, ali da je matematički sve moguće.

- Stranke koje su napravile dogovor u Unsko-sanskom kantonu mogu napraviti većinu u Zeničko-dobojskom kantonu. Čekamo informaciju šta je dogovoreno, da li da se ide u svim kantonima s tom većinom gdje se može. Ali ako je napravljena u USK, ja lično mislim da ne bi trebalo biti problema da se napravi i u ZDK. Dakle matematički je moguća ta većina, samo se čeka stav organa stranaka – dodao je Isak.

Gorana Bulajića, povjerenika Kantonalnog odbora DF-a za ZDK i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK, nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.