open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
Dogovorili se partneri: Imenovanje generala koje smeta HDZ-u skinuto s dnevnog reda, SNSD povukao zahtjev za smjenu Heleza
Imenovanje novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine skinuto je s dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
21.12.2023. u 13:56
get url
text

VEZANI TEKST - Propale sjednice dvije komisije: HDZ demonstrativno napustio jednu zbog generala, ko je "minirao" drugu

Ovo je na sjednici naveo Marinko Čavara (HDZ), predsjedavajući Zastupničkog doma, nakon što su održane sjednice kolegija doma i proširenog kolegija. 

Na sjednici je Zastupnički dom trebao potvrditi odluku o imenovanju generala koju je donijelo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Dan ranije je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH prekinula sjednicu jer su je demonstrativno napustili članovi iz HDZ-a zbog imenovanja novih generala Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U HDZ-u negoduju što nije imenovan general major Marko Stojčić i što je umjesto njega Predsjedništvo BiH imenovalo Martina Propadala.

Predsjedništvo BiH, nakon višemjesečne trakavice i odugovlačenja zbog stalnih primjedbi koje je imao član kolektivnog šefa države Denis Bećirović, napokon je 27. novembra imenovalo nove generale OSBiH.

Istovremeno, zastupnici SNSD-a i Srpskog kluba su uputili dopis kojim povlače zahtjev za smjenu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP).

Saša Magazinović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a, zahvalio se na tome, te kazao da je to dio dogovora "da se ne bavimo smjenama u Vijeću ministara BiH nego uradimo neke stvari koje su do nas u Parlamentu", te da će se ponašati u skladu s tim dogovorom kada je u pitanju evropski put BiH.

VEZANI TEKST - Smjena Heleza: Hoće li "Trojka" pokleknuti pred Dodikovim ucjenama, kako će glasati SDA, slijedi li blokada

Sanja Vulić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a, rekla je da postoji dogovor, a da razlog za povlačenje inicijative, osim "da se želimo baviti korisnim stvarima, jeste da nemamo mišljenje Vijeća ministara". Rekla je i da je Tužilaštvo BH formiralo predmete pa će sačekati ishode postupka u pravosudnim institucijama.

Smjenu Heleza tražili su zastupnici Sanja Vulić, Obren Petrović, Nebojša Radmanović, Ljubica Miljanović, Milorad Kojić, Milan Petković, Miroslav Vujičić i Čedomir Stojanović. U obrazloženju inicijative se, između ostalog, navodi da su izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti.

Helez je govorio o postojanju paravojnih kampova na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Branislav Brenović, zastupnik PDP-a, između ostalog je kazao da je očigledno na djelu neka trgovina i dogovor vladajućih stranaka, te da su se SNSD i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP) dogovorili da se ne dese dvije smjene, Helezova i SNSD-ovog ministra Staše Košarca koja je također na dnevnom redu današnje sjednice. 

- Za "Trojku" Košarac više nije nasilnik nad ženama, a za SNSD Helez nije više čovjek koji govori neistinu - dodao je Borenović. 

Početak sjednice Zastupničkog doma kasnio je sat vremena. Čavara je to pojasnio riječima da su pokušali kroz kolegije usaglasiti što više pitanja.

- Imali smo dodatnih pitanja i želje da usvojimo zakone koji nam znače za cijelu BiH - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.