open-navfaktor-logo
search
Previranja
Dok Borenović drži glavu u pijesku, a Stanivuković želi za kormilo: Trivić odlazi iz PDP-a, ali ne i iz politike
Unutarstranačka previranja u PDP-u koja su počela neposredno nakon Općih izbora, još uvijek ne jenjavaju, a raskol između dvoje dojučerašnjih saboraca, a danas zakletih političkih oponenata - Jelene Trivić i Draška Stanivukovića, sve je dublji.
09.02.2023. u 20:44
get url
text

Trivić uprkos brojnim interesima medija u RS-u ne želi da otkrije karte o svojim političkim planovima. Međutim, sve je izvjesniji njen izlazak iz PDP-a, a naši izvori bliski ovoj stranci tvrde te da još uvijek samo formalno drži njihovu člansku kartu.

Ipak, odlučna je da ostane u politici, a spekuliše se da bi se mogla pridružiti Listi za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Što je dublji jaz između Trivić i Stanivukovića, to je čvršće njeno savezništvo sa Vukanovićem, koji ne bira riječi u napadima na gradonačelnika Banje Luke i predsjednika gradskog odbora PDP-a u ovom gradu, nazivajući ga "lažovom, prevarom, Dodikovim trojanskim konjem…".

Stanivuković ne ostaje dužan, ali u mirnijim tonovima poručuje kako "opoziciono djelovanje ima više načina, nijansi, boja i premisa, ne može biti jednostrano, kako odluči neki pojedinac". Međutim, još od izbora ne krije da je za reformu PDP-a, ne odbacujući mogućnost da preuzme vodstvo stranke.

Za to vrijeme lider PDP-a Branislav Borenović se uglavnom ne miješa u svoj posao, bezuspješno pokušavajući da stvari drži pod tepihom, a javni istupi mu se svode na deklarativne tvrdnje da ne drži nikome stranu, te da će "organi stranke odlučiti o svemu".

Prije nekoliko dana je ipak naveo kako "PDP stoji iza Draška Stanivukovića koji je ostvario istorijski uspjeh u Banjoj Luci", te da je njegova pobjeda i pobjeda stranke. Po reakciji Jelene Trivić koja je ubrzo uslijedila, čini se da, kada je Borenović govorio o PDP-u, nije uzimao u obzir i nju.

- Izuzimam svoj stav iz ovakve izjave. Ne stojim uz one koji su pogazali sve što su obećavali u kampanji 2020. godine – odbrusila je Trivić na svom Facebook profilu.

U intervjuu za portal Gerila bila je još konkretnija, te podvukla kako nikada ponovo ne bi glasala za Stanivukovića, kao što je to učinila te 2020. godine kada se on kandidovao i pobijedio za gradonačelnika Banje Luke.

- Iznevjerio je očekivanja i pogazio obećanja, pogotovo ona koja se tiču borbe protiv korupcije – dodala je.

U istom intervjuu je poručila da je sigurno da će na neki način biti učesnik izbora 2024. godine, ali i odbacila ambicije da se ona kandiduje za gradonačelnika Banje Luke.

Zajednički imenilac ovih raskola unutra ove stranke je – Milorad Dodik, odnosno navodi o saradnji njega i Stanivukovića.

Na političkoj sceni u Republici Srpskoj gotovo da nema nijedne stranke koja se nije pocijepala tako što se jedan njen "krak" približio Dodiku.

Rekorder je svakako SDS iz koje su nastali Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića, Uspješna Srpska Zlatka Maksimovića, ali i poslanički klub SDS-K, a oformljena je i Prva SDS.

Iz PDP-a se već ranije izdvojilo krilo, predvođeno Tihomirom Gligorićem, i osnovali su PDP 1999, a kada je stranku napustio Zoran Talić, predsjednik Skupštine Banja Luka u prethodnom mandatu, osnovao je stranku Poligraf i ostao u vlasti sa SNSD na lokalnom nivou.

Također, cijepao se i vladajući DNS kada je pod znak pitanja dovedena koalicija sa SNSD-om, pa je oformljen Demos čiji je predsjednik Nedeljko Čubrilović, a kasnije i NPS koju vodi Darko Banjac. Imuna nije ostala ni Socijalistička partija Petra Đokića, čijih je nekoliko disidenata oformilo SPS koju vodi Goran Selak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.