open-navfaktor-logo
search
Kralj nepotizma
Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH
Javna je tajna da u SNSD-u godinama postoji nekoliko struja. Trenutno su se iskristalisale dvije ekipe koje vode svoje politike, a koje se dobrano razlikuju u odnosu na onu koju provodi njihov stranački šef Milorad Dodik.
09.02.2022. u 19:32
get url
text

Jednu od ekipa predvodi potpredsjednik SNSD-a i član Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović. Uz njega su od zvučnijih imena Zoran Tegeltija, Željka Cvijanović i Dragan Lukač.

I dok im se šef bavi udarima na državu Bosnu i Hercegovinu, i nastojanjima da provede svoje secesionističke planove, potpomognut Moskvom i Beogradom, oni se bave uhljebljavanjem i zauzimanjem bitnih pozicija kako u entitetu Republika Srpska, tako i na nivou države. Sve te "operacije" izvode se bez Dodikovog znanja.

Kakvu je vlastitu mrežu zarad ličnih interesa ispleo Radmanović, najbolje ilustruje primjer posljednjeg zapošljavanja u Vijeću ministara BiH, ali otkriva i ko su njegovi ključni ljudi preko kojih vlada.  

Miroslav Vujičić, aktuelni zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, aktuelni direktor Zavoda za zapošljavanje RS-a, aktuelni predsjednik OO SNSD Istočna Ilidža i, što je najvažnije, bivši šef kabineta u vrijeme kada je Radmanović bio član Predsjedništva BiH, ovih dana odlučio je da unaprijedi svoju suprugu Bojanu Vujičić, koju je ranije zaposlio na poziciju šefice Odjela za odnose s javnošću u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prema informacijama Faktora, zahvaljujući utjecaju svog supruga, koji je zbog zapošljavanja značajnog broja svoje i ženine rodbine već odavno zaradio medijski nadimak "kralj nepotizma", Bojana Vujičić "osvojila je srca" članova komisije i "pobijedila" na konkursu za pomoćnika generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, odnosno za poziciju rukovodećeg državnog službenika u rangu pomoćnika ministra.

Po okončanju formalnosti, Vujičić će preuzeti rukovođenje Službom za informisanje Vijeća ministara BiH, iako zli jezici tvrde da s medijima, medijskim kampanjama i odnosima s javnošću u svojoj karijeri nije imala previše dodirnih tačaka.

Tako je "kralj nepotizma" Miroslav Vujičić nesmetano nastavio da radi ono u čemu je, izgleda, zaista stekao najveće moguće vještine - da zapošljava i unapređuje svoju bližu i dalju rodbinu. U tome ima svesrdnu pomoć gradonačelnika Istočnog Sarajeva i predsjednika Gradskog odbora SNSD-a Ljubiše Ćosića, ali i svog šefa Radmanovića.

Vujičić, koji je u Predsjedništvu BiH obavljao funkciju šefa Radmanovićevog kabineta od 2006. do 2013. godine, nesumnjivo je jedan od njegovih najodanijih kadrova unutar SNSD-a, za šta je više puta nagrađivan različitim pozicijama, najprije u Centralnoj banci BiH, a potom i na funkciji direktora Zavoda za zapošljavanje RS-a.

Svakako zahvaljujući izuzetno moćnom Radmanovićevom utjecaju, uspješno je okončana operacija instaliranja Bojane Vujičić na poziciju šefa Službe za informisanje Vijeća ministara BiH.

Prema dobro upućenim izvorima, presudili su odlični unutarstranački odnosi Radmanovića sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Zanimljivo je da je za glavnog izvođača operacije instaliranja Bojane Vujičić na poziciju šefa Službe za informisanje Vijeća ministara BiH izabran pomoćnik ministra komunikacija i transporta BiH Zoran Andrić, čiji je utjecaj u komisiji koja je provodila ovaj konkurs, kako saznajemo, bio presudan.

Prema našim izvorima, Andrićev utjecaj presudan je i u Ministarstvu u kojem radi, posebno kad je riječ o prijevoznicima iz RS-a, koji sa Andrićem imaju podugačku historiju problema u vezi sa izdavanjem međunarodnih dozvola i licenci. S tim u vezi, podugačku historiju odnosa sa Andrićem imaju i istražioci SIPA-e, koji su redovni posjetitelji ovog Ministarstva zbog brojnih prijava prijevoznika.

Vujičićevi uspjesi u zapošljavanju bliže i dalje rodbine nisu promakli članstvu SNSD-a u Istočnom Sarajevu, gdje raste nezadovoljstvo, pa čak i bijes članstva radi nepotizma, samovolje i bahatosti Ćosića i Vujičića.

Članstvo SNSD-a u cijeloj regiji pita se po kom osnovu Vujičić i kadar te partije iz Istočne Ilidže dobijaju neke od najboljih pozicija u institucijama BiH i entitetskim institucijama Republike Srpske, budući da SNSD redovno gubi izbore od SDS-a u Istočnoj Ilidži.

Na fotografiji kojom se na svom Facebook profilu pohvalio Ljubiša Ćosić s desna na lijevo su kadrovi Radmanovićeve mreže:

Nebojša Šešlija, direktor bolnice Srbija u Istočnom Sarajevu, Miroslav Vujičić zastupnik u NSRS, direktor Zavoda za zapošljavanje RS, predsjednik OO SNSD Istočna Ilidža, Nebojša Radmanović, bivši član Predsjedništva BiH, Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Dario Krstić, u oktobru 2020. godine imenovan u Odbor državne službe za žalbe, prethodno savjetnik u Radmanovićem kabinetu, Đorđe Latinović, bivši ambasador BiH u Crnoj Gori i bivši otpravnik poslova Ambasade BiH u Hrvatskoj, nekadašnji Radmanovićev savjetnik, sada zaposlen na poziciji glavnog inspektora Ureda za kontrolu DKP-a, rang ministra savjetnika, Marko Vidaković, bivši zastupnik u NSRS i bivši potpredsjednik SNSD-a, zaposlen u Centralnoj banci BiH, slovi kao kandidat za poziciju viceguvernera Centralne banke BiH, Boris Buha, šef Službe za sjednice u Sekretarijatu Predsjedništva BiH i predsjednik Odbora za žalbe građana PSBiH, a među damama (s desna na lijevo) je i Neda Močević, aktuelna šefica Radmanovićevog kabineta i kandidatkinja za direktoricu Agencije za državnu službu BiH. Na fotografiji nedostaje jedino supruga Daria Krstića, Milica Ristović-Krstić, ambasadorica BiH u Grčkoj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.