open-navfaktor-logo
search
Apsurdi
Dok domovi zdravlja u Sarajevu vape za medicinskim kadrom, doktorica godinama čeka na posao
Mlađa doktorica iz Sarajeva (puno ime i prezime poznato redakciji) godinama čeka da dobije stalno zaposlenje.
18.01.2021. u 14:59
get url
text

U međuvremenu radila je u tri navrata u jednom od domova zdravlja na području Kantona Sarajevo, i to godinu preko Biroa za zapošljavanje, te u dva navrata na ugovor od tri mjeseca. Sada je ponovo kod kuće bez posla.

Do posla se može i na drugi način ako imate para

No, nije ovo jedini slučaj. U istoj situaciji su, kaže, deseci njenih kolega dok zdravstvene ustanove širom države vape za doktorima i medicinskim sestrama.

- Drugi tromjesečni ugovor istekao mi je prije nekoliko dana. Poslali su me kući uz konstataciju da će me, ako im zatrebam, ponovo zvati da potpišem ugovor na tri mjeseca – priča razočarana doktorica.

Ovakvi slučajevi svakodnevnica su na području Kantona Sarajevo i u vrijeme pandemije izazvane koronavirusom, kada je nedostatak medicinskog osoblja još više došao do izražaja.

- Nisam ja jedini takav slučaj, puno je mojih kolega koje zdravstvene ustanove angažiraju na ovaj način. Ima domova zdravlja u kojima je i po 15-ak ljekara angažirano na tromjesečne ugovore. Ima doktora koji već dvije godine rade na ugovor. Kad zatražimo odgovor menadžmenta doma zdravlja – zašto nas ne prime zastalno ili ne angažiraju na duži period, nikada ne dobijemo konkretan odgovor, nego samo "da pratimo konkurse koji su rijetki, ako ih bude, i da nam je to šansa da dođemo do posla" – govori doktorica.

Na pošten način jedino se tako može do posla, a može i na onaj drugi, ako ste spremni izdvojiti nekoliko desetaka hiljada KM.

- Bila sam prisutna kada medicinske sestre, onako uz kafu, pričaju da je bilo slučajeva zapošljavanja i na taj način. Što se mene konkretno tiče, niti sam kome nudila novac, niti bih to ikada uradila, niti mi je neko tražio pare da me zaposli – kaže.

Dodaje da su domovi zdravlja, i prije izbijanja pandemije, imali ogroman problem nedostatka medicinskog kadra, a da u svim ambulantama radi samo po jedan ljekar, odnosno jedan tim, umjesto dva.

- Svaki ljekar radi dupli posao. Jedan tim na 2.000 pacijenata. Nevjerovatno je koliko su ljekari u samo jednoj smjeni opterećeni. Uz sve, dodatni posao je COVID-19, umjesto da imamo ljekara koji će samo raditi izolacije i očitavati nalaze jer to zahtijeva vrijeme. Ljekar mora imati barem 10 minuta za svakog pacijenta kako bi ga saslušao i objasnio mu sve što je potrebno - ispričala nam je doktorica.

Skupština KS ne bi se trebala baviti zapošljavanjem radnika 

Muhamed Ahmić, direktor JU Dom zdravlja KS, kaže kako je nedostatak medicinskog kadra u domovima zdravlja dugogodišnji problem koji se treba sistemski rješavati.

- Moram reći da postoje različiti projekti putem kojih se medicinski kadar angažira. No, ljudi moraju biti svjesni činjenice da svaki projekat ima rok trajanja, odnosno zna se kad počinje, a kad završava. To je tako svugdje u svijetu. Što se tiče domova zdravlja, dobio sam da putem Službe za zapošljavanje KS angažujemo 90 zdravstvenih radnika u domove zdravlja, među kojima je i 40 ljekara, na tri mjeseca. Također, sam od bivše Vlade KS dobio odobrenje da se raspiše konkurs za prijem 16 doktora medicine. Nedavno smo imali i problem sa logopedima koji je također riješen, barem privremeno za narednu godinu – kaže Ahmić.

Muhamed Ahmić, direktor JU Dom zdravlja KS

Smatra da se nijedna skupština, pa tako ni Skupština KS, ne bi trebala baviti pitanjem zapošljavanja radnika.

- Ono što je našim javnim ustanovama potrebno je plansko i odgovorno zapošljavanje. Ovo što smo do sada imali, bila je stvar politike kada vam se imputira nešto bez ikakvih opravdanih razloga – dodaje Ahmić.

Kaže da bi u ovom trenutku zapošljavanje 50-ak ljekara opće prakse i specijalista bila optimalna brojka. No, prema riječima Ahmića, JU Dom zdravlja KS trenutno veći problem predstavlja nedostatak nemedicinskog osoblja.

- Gorući nam je problem istjecanje ugovora za rad osobama angažiranim na održavanju higijene, a da smo problem ljekara, kroz projekte, barem privremeno riješili – naglasio je Ahmić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.