open-navfaktor-logo
search
Riječ eksperta
Dok RS odbacuje NATO, Žandarmerija MUP-a RS-a pod komandom Vojske Srbije
Narodna skupština Republika Srpska podržava saradnju sa NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima sigurnosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO-u, najprije zbog toga što neprihvatljivim smatra formiranje NATO granice prema Republici Srbiji
13.11.2019. u 07:56
get url
text

Zaključak Narodne skupštine RS-a koji se tiče NATO-a, a koji potvrđuje rezoluciju entitetske skupštine o vojnoj neutralnosti i pledira daljnju saradnju sa NATO-om bez punopravnog članstva BiH u ovom vojno-političkom savezu nije ništa drugo do političko i pravno nasilje SNSD-a nad državom Bosnom i Hercegovinom.

Ovo je stav vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, koji je za Faktor prokomentirao zaključak prema kojem će  "Narodna skupština Republike Srpske nastaviti da djeluje u skladu sa Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti kojom se RS obavezao na vojnu neutralnost“.

-Narodna skupština Republika Srpska podržava saradnju sa NATO-om i njenim ključnim članicama na pitanjima sigurnosti, ali se protivi članstvu BiH u NATO, najprije zbog toga što neprihvatljivim smatra formiranje NATO granice prema Republici Srbiji, kao i zbog ogromnih troškova koje bi pristupanje ovom savezu proizvelo za Republiku Srpsku i BiH. U slučaju nasilnih pokušaja pristupanja Bosne i Hercegovine NATO savezu, Republika Srpska će održati referendum na kojem će građani odlučiti o članstvu Republike Srpske u bilo kakvim vojnim savezima - stoji u zaključku sinoć usvojene Informacije koju nije podržala opozicija, a zastupnici kluba Zajedno za BiH napustili su skupštinsku salu kada se glasalo.

Ahatović podsjeća da je Dodikova privatna stranka prije deset godina podržala članstvo BiH u Sjevernoatlanskoj vojnoj alijansi.

-A sada sramotno peru ruke od svega zbog direktnog ruskog utjecaja sa kojim kalkulišu u pokušaju secesije od BiH. U sigurnosnom kontekstu više brine zaključak NSRS-a o uspostavi parafinansijskog sistema izlaženjem iz sistema PDV-a i Uprave za indirektno oporezivanje i uspostavi svog posebnog računa i uvođenja PDV-a na nivou entiteta. Na taj način se osiguravaju sredstva za bilo kakav nasilan akt kojim će se na toj materijalnoj osnovi silom formirati paradržavna tvorevina - ističe naš sagovornik.  

Naglašava da je "u organizacionom smislu sve drugo spremno".

-MUP RS-a je izvršio prestrukturiranje svojih specijalnih sastava u Žandarmeriju, izvršio je kvalitetno naoružavanje tih jedinica. Ti paravojni sastavi su u smislu rukovođenja i komandovanja uvezani sa Vojskom Srbije za šta je čak naočigled svijeta sprovedena i vojna vježba 2016. godine. U političkom smislu stalno se provlači teza o nepravdi prema Srbima sa izdvajanjem Kosova, a ostajanjem RS-a u okviru BiH. BiH se kao država demonizira kao rasadnik terorista i to bez valjanog argumenta u čemu prednjače i neke vodeće evropske države, odnosno njeni lideri. Srbija traži povrat Kosova u svoj ustavno-pravni okvir, pozivajući se na povredu državnog suvereniteta, istovremeno ugrožavajući suverenitet BiH. Jer jedino se tako mogu objasniti sve vojne i materijalne pripreme, naoružavanje Srbije, subordinacija i koordinacija sa MUP-om RS i vojno prisustvo Rusije kroz razne vježbe sa najsavremenijim oružanim sistemima današnjice. Na sve to, EU zaustavlja dalji proces pridruživanja Zapadnog Balkana, otvarajući širom vrata za nove konflikte. Bojim se da polako klizimo u duboku političku i sigurnosnu krizu i da je secesija entiteta RS sve izvjesnija - poručuje Ahatović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.