open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Dok ruši institucije BiH: Dodik glasao za izbore u Srbiji, našoj dijaspori želi otežati to pravo
Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, glasao je danas u Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci za predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.
03.04.2022. u 11:17
get url
text

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine je glasao za izbore u Srbiji, a istovremeno je SNSD na čijem je čelu zatražio da se ukine glasanje putem pošte na budućim izborima u Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Zašto SNSD želi otežati glasanje za 102.300 birača; Salkić: Glasanje putem pošte neće biti ukinuto

Dodik je nakon glasanja rekao da je glasao kao državljanin Srbije, te da bi svi građani bh. entiteta Republika Srpska trebali automatski dobiti državljanstvo Srbije, na čemu će se on zalagati. 

I dok je Dodik iskoristio pravo glasa kojim se određuje buduća vlast u drugoj državi, stranke iz RS-a na čelu sa Dodikom i njegovim SNSD-om u Bosni i Hercegovini otežavaju rad institucija Bosne i Hercegovine. 

Tako, na primjer, na posljednjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu ni učestvovali, u Domu naroda Parlamenta BiH delegati iz SNSD-a nisu podržali hitni postupak smanjenja akciza na naftne derivate i povećanje koeficijenata na plaće zaposlenim s najnižim primanjima.

U Vijeću ministara Bosne i Hercegovine ministri iz RS-a na posljednjoj sjednici nisu dali podršku rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj, a Dodik je u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine danima odbijao dati saglasnost da helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine gase požare. 

Od prošle godine se vode neustavne i antidejtonske aktivnosti u NSRS-u vezane za prijenos nadležnosti sa države na entitet RS, a najglasniji je Dodik. 

VEZANI TEKST - Nikšićevi i Fortini odbili potpisati: 15 državnih zastupnika u borbi protiv Dodikovog rušenja države BiH

U Srbiji se danas održavaju predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori, a pravo glasa ima oko 6,5 miliona birača.

Na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji danas će na 15 biračkih mjesta moći da glasa oko 11.500 državljana Srbije u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.