open-navfaktor-logo
search
Nakon evakuacije
Dok se Imamović zahvaljivao Radončiću, nova grupa migranata stigla u centar Tuzle
Promjenu paradigme u odnosu prema problemu okupljanja migranata u Tuzli donio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, rekao je danas gradonačelnik Jasmin Imamović, nakon što su migranti izmješteni iz okoline Autobuske i sa Željezničke stanice u Tuzli te prebačeni u kamp u Blažuju.
11.03.2020. u 14:01
get url
text
Tuzla: Nova grupa migranata pred Terenskim uredom Službe za strance
Tuzla: Nova grupa migranata pred Terenskim uredom Službe za strance

Dok je gradonačelnik Imamović pričao u sjedištu Gradske uprave, ni pedeset metara dalje, pred Terenski ured Službe za strance u Tuzli došlo je novih 50-ak migranata.

- Radončić je u subotu dao obećanje i ono je sada zahvaljujući Ministarstvu sigurnosti i Službi za poslove sa strancima ispunjeno. On je sve uvjerio da je naš osnovni posao zaštita prava građana BiH te da briga o migrantima ne smije dovesti do ugrožavanja sigurnosti i kvaliteta života naših građana - rekao je Imamović.

On je istakao da od Uprave policije MUP-a TK očekuje da, u saradnji s poslovnim subjektima Autobuske i Željezničke stanice, drugim poslovnim subjektima i građanima, ne dozvole ponovno okupljanje i zadržavanje migranata na tom ili nekom drugom mjestu u Tuzli. Također je rekao i da Terenski ured Službe za strance iz Tuzle treba premjestiti na mjesto gdje oni ulaze u FBiH, odnosno u Sapnu ili Teočak te "da se na tome radi".

Dok je to pričao novo okupljanje već je počelo, a o tome šta će se dalje dešavati, gradonačelnik je odgovorio:

- Očekujemo sada što veći saveznika na ovom planu. Ovo danas je prvi korak u realizaciji cilja. Predstoji nam prmanetna borba, jer će to biti veliki talas, nama i organima sigurnosti. Već sam razgovarao s pomoćnikom direktora Službe za strance i to su ljudi koji su jutros prešli granicu. Organi sigurnosti ne trebaju dopustiti nikakvo okupljanje i zadržavanje na stanici. Neka idu tamo gdje su krenuli.

U svom izlaganju Imamović je najavio i da će nadležna inspekcija na preporuku Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa zabraniti pripremu i distribuciju hrane van za to registrovanih objekata.

- Svi ćemo dobiti koronavirus. Nezakonito je. Ćevabdžija iz Čelića ne može doći ovdje i praviti ćevape, neka ih pozove u Čelić - naglasio je Imamović.

Problem s migrantima u Tuzli traje više od godina dana, a na pitanje zašto nešto nije urađeno ranije Imamović kaže da nije bilo strategije sa nivoa države.

- Možda je Mektić bio zatečen, neću da nagađam... Prvi nagovještaj sam vidio od Radončića - kaže Imamović.

On je osudio izjavu premijera FBiH Fadila Novalića, rekavši da je izjavom o gradnji migranstkog centra u Tuzli Novalić "pozvao milione migranata iz Azije i Afrike da dođu u BiH i Tuzlu". Novalića je pozvao da iz budžeta FBiH izdvoji novac za opremanje i kadrovsko popunjavanje Granične policije BiH.

- To je opći poziv migrantima, to se prati. I dijeljenje hrane je poziv, jer se nigdje hrana ne dijeli osim u Tuzli. Korisnicima Narodne kuhinje u Tuzli jedan obrok, a migrantima tri. To je sada nemoguće zbog alarmantnih vijesti o koronavirusu - zaključio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.