open-navfaktor-logo
search
Na posebnoj sjednici
Dok se stranka raspada: PDP zatražio da se Zoran Milanović proglasi nepoželjnim u BiH
PDP je danas u Banjoj Luci održao posebnu sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj je donesena odluka da se u Narodnu skupštinu RS-a uputi inicijativa da se predsjednik Hrvatske Zoran Milanović proglasi nepoželjnom osobom.
10.04.2023. u 13:15
get url
text

Očekuju da će istu inicijativu pokrenuti i članica Predsjedništva BiH iz tog entiteta Željka Cvijanović.

Iako je ovu stranku nedavno napustila dojučešarnja potpredsjednica Jelena Trivić i osnovala svoju straku Narodni front, kojoj se svakog dana pridružuje sve više PDP-ovaca, na današnjoj sjednici o tome nije bilo riječi. Vrh stranke bavio se posjetom Milanovića Derventi od prije 15 dana, kada je odlikovao 103. brigadu Hrvatskog vijeća odbrane.

Usvojen je zaključak da Klub zastupnika PDP-a u najkraćem roku izradi i uputi u NSRS na usvajanje rezoluciju za proglašenje Zorana Milanovića za personu non grata.

- Ovo se ne odnosi na hrvatski narod niti zvaničnu politiku Hrvatske, nego pojedinačno istupanje Zorana Milanovića. Očekujemo da će ova rezolucija biti na dnevnom redu sljedeće sjednice NSRS-a. Pored riječi koje smo čuli u proteklom periodu, to treba do dobije i formalnu snagu kroz dokumente u skupštini – kazao je danas predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je istakao da očekuje da će ovaj dokument biti usvojen i obavezujući za sve – da predstavnici iz RS-a ne ostvaruju ni zvanične ni nezvanične sustrete i da izbjegavaju bilo kakve susrete sa Milanovićem.

Upitan nakon sjednice Predsjedništva PDP-a o dešavanjima unutar stranke, Borenović je kazao da je uvjeren da je Klub zastupnika PDP-a u NSRS-u stabilan.

Dodao je da ne želi da koristi nemir unutar opozicije za "kratkotrajnu korist" i da tako "usrećuje režim".

- Imam osjećaj da od svega ovoga što se dešava u posljednje vrijeme najveću korist i sreću ima SNSD i Milorad Dodik i da uživa u onome što se, bar u javnosti, dešava unutar opozicije. Volio bih da to stane – rekao je Borenović.

Govoreći konkretno o tome da Jelena Trivić kroz Narodni front, uzima dio članstva PDP-u, Borenović je kazao da, ako se ide na ustinjavanje i slabljenje opozicije, onda će saradnja PDP-a i nove stranke Trivić biti upitna.

- Klub zastupnika PDP-a je stabilan, predsjedništvo stranke je tu, a jedan dio odbornika i ljudi na terenu je donijelo ličnu odluku. Imam osjećaj da će takve odluke imati svoje reperkusije, a volio bih da ih nema. Svaka vrsta tenzije može donijeti korist samo vladajućoj stranci – rekao je Borenović.

Tvrdi i da od 61 člana u Gradskom odboru PDP-a Trebinje, dio je prešao kod Trivić, dio ostao u PDP-u, a 20 posto odlučilo da ne ide nigdje, te da je opasnost da takvi ostanu "kod kuće" zbog podjela u opoziciji.

- Podijeljenje stranke ne donose novu vrijednost, a volio bih da me demantuju – dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.