open-navfaktor-logo
search
Ne u kartonske kutije
Dok se u Sarajevu očekuje pogoršanje kvaliteta zraka, vlasti KS savjetuju građane kako da odlažu pepeo
Na mjernim stanicama Ilijaš, Otoka, Vogošća, Vijećnica, Ilidža i Hadžići nisu zabilježena prekoračenja graničnih vrijednosti zagađujućih materija u protekla 24 sata, ali, s obzirom na najavljene  vremenske prilike i temperaturne inverzije, već od večeras se očekuje pogoršanje kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo, sapćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.
18.12.2022. u 14:37
get url
text

Iz Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša upozoravaju da, uz dominantne izvore zagađenja, pogoršanju kvaliteta zraka značajno doprinosi i spaljivanje otpada, navodi se u saopćenju.

Podsjeća se da je Studija o izvorima zagađenja u Sarajevu, izrađena u okviru IMPAQ projekta, koji se odnosi na poboljšanje upravljanja kvalitetom zraka u BiH, a koju je finansirala Ambasada Švedske, analizirala  porijeklo zagađujućih čestica i utvrdila da značajan dio tih čestica potiče upravo od sagorijevanja otpada. 


Stoga iz Minstarstva apeluju na korisnike čvrstih energenata za grijanje - uglja, drva i peleta da vode o računa propisnom odlaganju pepela u kontejnere za komunalni otpad kako ne bi doprinijeli dodatnom zagađenju zraka, zbog zapaljenja otpada. Podsjećaju da je odlaganje vrelog pepela u kontejnere također zabranjeno i kažnjivo.

- Vrući pepeo i nakon 24 sata može izazvati požar i zato se nikada ne smije odlagati u kartonske kutije, plastične kante ili one za smeće sa drugim zapaljivim otpadom. Da bi se izbjegle neželjene situacije pepeo je potrebno odlagati u metalne kante/posude koje imaju poklopac, a najbolje bi bilo taj pepeo dodatno ohladiti vodom, tako da je on potpuno ugašen i nema nikakve dalje opasnosti. Ohlađeni pepeo je potrebno prebaciti u pvc kese koje obavezno moraju biti zatvorene kako se ne bi širila prašina od pepela . pojašnjenje je iz KJKP "Rad", koje se prenosi u saopćenju Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.