open-navfaktor-logo
search
Opasno za okolinu
Dok se Višković šeta Pekingom: Kinezi za 14 mjeseci nisu ni ciglu ugradili u objekat RiTE Ugljevik
Premijer bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska boravi u Kini, a režimski mediji iz Banje Luke naglašavaju kako je ovo posjeta koja će u budućnosti imati ogroman značaj za ekonomiju RS-a.
11.04.2023. u 12:27
get url
text

Ne zna se da li je Višković tokom razgovora u Šekingu na sto stavio i problem koji RS-a ima s Kinezima. Kako piše Capital.ba, Preduzeće Rudnik i Termoelektrana (RiTE) Ugljevik investiralo je 160 miliona maraka u sistem za odsumporavanje, koji se zbog visokih troškova veoma rijetko koristi.

Rješenje je ponudila kineska kompanija BNBM koja je obećala izgraditi fabriku gipsanih ploča, a koja bi za sirovinu koristila gips koji je nus proizvod u procesu odsumporavanja, sa čime bi se pokrio dobar dio troškova, pa bi cijeli, skupo plaćeni, sistem za odusmporavanja bio isplativiji.

Međutim, 14 mjeseci od svečanosti u Ugljeviku na kojoj je najavljena gradnja fabrike, Kinezi nisu ugradili ni jednu jedinu ciglu u objekat na koji uprava RiTE čeka kako bi upalila postrojenje od kojeg zavisi zdravlje stanovnika ne samo Ugljevika, nego i cijele Evrope s obzirom da je od ranije poznato o kakvom zagađivaču se radi.

Rokovi su tada jasno naglašeni.

VEZANI TEKST - Slovenci traže 240 miliona maraka od RiTE Ugljevik za neisporučenu struju

- Vrijednost investicije je 50 miliona eura, a rok za završetak fabrike je dvije godine. Očekujemo da će u okviru ove investicije biti zaposleno 100 novih radnika. Ovo je velika stvar za regiju, ali i cijelu Republiku Srpsku - izjavio je tom prilikom tada direktor RiTE Ugljevik Čedomir Stojanović.

Na rokove je zaboravio i ministar energetike i rudarstva u Vladi RS-a, Petar Đokić, a koji je bio prisutan na potpisivanju sporazuma. Dapače, on tvrdi da rokova za izgradnju fabrike uopšte nema.

- Nema tu određenog datuma ni roka. Ništa nije fiksirano datumom, nismo išli na to da ih ograničimo - kaže Đokić za Capital.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.