open-navfaktor-logo
search
Radovi kod Remize
Dok slušamo hvalospjeve o novom tramvaju, rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu još nije završena
Ovih dana se može vidjeti kako još nije završena rekonstrukcija tramvajske pruge u Sarajevu. Sada, u decembru, radi se kod Remize u Velikih drveta u Novom Gradu.
23.12.2023. u 16:34
get url
text

Od kantonalnog ministra saobraćaja Adnana Štete ne možemo ništa čuti o tim radovima, kao da ne postoje. On je posljednjih dana "okupiran" objavama, videima sa novim tramvajem koji su građani Kantona Sarajevo dobili "prvi put nakon 40 godina".

Sada se svi pitaju kada će se konačno provozati tim tramvajem. Oni koji se vraćaju iz druge smjene, poslije recimo 23 sata nikako da dočekaju tramvaj. Čeka se i po pola sata.

Rekonstrukcija tramvajske pruge zvanično je završena početkom septembra. Kažemo zvanično jer nakon toga se radilo na potezu Tehnička škola - Željeznička stanica a sada se radi kod Remize.

Rekonstrukcija tramvajske pruge od Čengić Vile do Marijin Dvora je počela u septembru 2022. godine a od Ilidže do Čengić Vile je trajala od kraja augusta 2021. do septembra 2022. Koštala je više od 40 miliona KM, a novac je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Građani Sarajeva "čekaju" sada nove tramvaje, njih 14, švicarskog proizvođača Stadler jer je jedan dopremljem u Sarajevo. Ugovor o kupovini novih tramvaja je potpisan prošle godine, a njihova ukupna cijena je 34 miliona eura. Novac za njihovu kupovinu je osiguran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.