open-navfaktor-logo
search
Zvali smo
Dok traje blokada institucija BiH: Dolaze li zastupnici uopće na posao gdje primaju plaće
Bojkot rada institucija Bosne i Hercegovine, odnosno donošenja odluka, koju provode stranke iz bh. entiteta Republika Srpska, traje dva i po mjeseca i za to vrijeme ne funkcionira ni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu.
12.10.2021. u 14:08
get url
text

Sjednica skoro da i nema, izuzev što je održana jedna, ali bez velikih odluka.

Ipak, i kada nema sjednica, zastupnici su u obavezi dolaziti na posao s obzirom na to i da redovno primaju po nekoliko hiljada maraka na ime plaća.

No u skoro pola klubova zastupnika koje smo zvali niko nam se nije javio na fiksni telefon. Zanimalo nas je da li su zastupnici na radnom mjestu, koliko često, i šta zapravo rade.

VEZANI TEKST - Nije održana sjednica Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e

Rijetki redovno dolaze na posao u instituciju u kojoj primaju plaće. Rijetki, od niza onih koje smo zvali, su nam se javili i na mobitel.

Adila Osmanovića, predsjednika Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zatekli smo u klubu.

- Radimo koliko možemo s obzirom na to da nema sjednica komisija, nema materijala. Sve je otežano, ali dolazimo tu na posao – rekao je Osmanović.

U Klubu zastupnika HDZ-a BiH niko nam se nije javio na telefon, a ni predsjednika ovog kluba Nikolu Lovrinovića nismo uspjeli dobiti na mobitel. Nije nam odgovorio ni na poruku. Slična je situacija sa Klubom zastupnika SDP-a.

U Klubu SNSD-a su se javili na telefon i ustvrdili da zastupnici ove stranke dolaze, ali da nam za daljnje informacije ništa ne mogu reći.

- Zastupnici dolaze, interesuju se za pristigle materijale. Nisu baš svaki dan tu, ali često dolaze – odgovor je koji smo dobili od zaposlenice u Klubu zastupnika SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Pitanje je za kakve se materijale interesiraju kada ne zasjedaju ni komisije ni Parlament, a ni Vijeće ministara BiH na čijem je čelu Zoran Tegeltija iz SNSD-a, koji također provodi odluku stranaka iz RS-a o nedonošenju odluka u institucijama BiH.

VEZANI TEKST - EU parlamentarci traže sankcije protiv RS-a zbog bojkota državnih institucija

U Klubu zastupnika Naše stranke kazali su nam da rade bez obzira na to što nema sjednica Zastupničkog doma. Zastupnici ove stranke, dodaju u klubu, dolaze u Parlament BiH po potrebi, a imaju, kažu, i sastanke.

U Klubu DF-a kazali su da zastupnici dolaze povremeno, te da je posla dosta manje s obzirom na to da je sve blokirano.

Dženan Đonlagić, predsjednik Kkuba DF-a, kazao je da rad državnih institucija blokiraju zastupnici i delegati stranaka iz RS-a, a da je u međuvremenu Klub zastupnika DF-a radio na izradi prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa, koji je jedan od važnih uvjeta za kandidatski status BiH u EU.

Đonlagić je dodao da je Klub DF-a predložio ukupno šest sistemskih zakona toko ove i prošle godine.

- Dakle, neki rade, neki blokiraju, neki "spavaju" mandat i to je jedno šarenilo u PSBiH, što znači da ipak nisu svi politički neodgovorni - stava je Đonlagić.

Aktivnost zastupnika vidljiva je i po upućivanju zastupničkih pitanja. Na web stranici Parlamenta BiH objavljeno je oko 40 zastupničkih pitanja upućenih od početka septembra, a uputili su ih zastupnici opozicionih stranaka iz FBiH. Veliki broj pitanja upućen je državnim institucijama, ali i ministarstvima čiji odgovori moraju "proći" kroz Vijeće ministara koje ne zasjeda, što je poznato svim zastupnicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.