open-navfaktor-logo
search
Dva projekta
Dok Tužilaštvo istražuje: Vlada TK pokrenula smjene u Službi za zapošljavanje TK, imenovan i novi v. d. direktora
Nakon što je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) počelo istraživati dva projekta koje provodi Služba za zapošljavanje TK, reagirala je i kantonalna Vlada. To je rezultiralo smjenom privremenog Upravnog odbora pomenute ustanove, a nakon toga i promjenom vršioca dužnosti direktora.
04.01.2023. u 20:54
get url
text

Tužilaštvo TK primilo je anonimnu krivičnu prijavu u oktobru ove godine vezanu za Službu za zapošljavanje TK, u kojoj se prijavljuju navodne zloupotrebe u provedbi projekata sufinansiranja poslodavaca za zapošljavanje novih radnika i sufinansiranje nezaposlenih osoba, odnosno onih koji žele otvoriti svoje firme. Ukupna vrijednost projekata je 1,5 miliona.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo istražuje dva projekta Službe za zapošljavanje TK "teška" 1,5 miliona KM

Vlada TK je 23. decembra prošle godine razriješila privremeni Upravni odbor Službe za zapošljavanje TK i imenovan je novi, koji je dobio instrukciju da razriješi vršiteljicu dužnosti direktorice Fatimu Budić i imenuje zamjenu, potvrđeno je za Faktor u Vladi TK.

S obzirom da je v. d. direktorici mandat istekao 28. decembra, kako saznajemo, nije bilo potrebe za njenom smjenom, a Upravni odbor je za v. d. direktora imenovao Miralema Softića, na šta je Vlada TK dala saglasnost.

Prijavljena je odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje TK, kao i nekoliko drugih osoba koje obavljaju javne funkcije na razčičitim nivoima vlasti u TK. U krivičnoj prijavi se navodi da je došlo do izmjena na rang listama firmi i pojedinaca, koji su aplicirali za sredstva, po dva sporna projekta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.