open-navfaktor-logo
search
Predmet "Diploma"
Dok za Čavku "nema krivičnog djela", Pehlivan u Sanskom Mostu osuđen na 14 mjeseci zatvora
Općinski sud u Sanskom Mostu izrekao je prvostrepenu presudu u krivičnom predmetu "Dipoma" protiv optuženih Senada Pehlivana, Šemsudina Habibovića i Neire Šabić, kojom su sve troje proglašeni krivim.
22.06.2021. u 08:54
get url
text

Prvooptuženom Pehlivanu izrečena je kazna zatvora u trajnju od 14 mjeseci. Habiboviću je izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu i osam mjeseci, dok je trećeoptužena Neira Šabić osuđena uvjetno na osam mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine.

Sutkinja Ilvana Kalinić-Ilinčić ovu presudu je izrekla devet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o neprovođenju istrage na osnovu istraživačke priče Žurnala o kupovini diploma u BiH, a državni tužilac Oleg Čavka rekao da je "očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno prijavljeno krivično djelo".

- Obavještavamo Vas da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine povodom Vaše krivične prijave dostavljene ovom Tužilaštvu, dana 30.9.2020. godine donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage jer je u smislu odredbi člana 216. stav 3. i 4. ZKP BiH iz prijave i pratećih spisa, odnosno rezultata provedenih istražnih radnji očigledno da ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo - naveo je Čavka krajem 2020.godine.

Snimak Žurnala, na kojem je pokazano na koji način je moguće steći diplomu u BiH, skrenuo je pažnju javnosti na ovaj unosni i široko rasprostranjeni kriminal.

Priču su prenijeli mnogi mediji u Evropi i regionu, a reagirale su i neke evropske zemlje koje su počele pažljivije ispitivati porijeklo ovdašnjih diploma. Ipak, taj snimak pa ni sva dokumentacija koju su prikupili novinari Žurnala, nisu bili dovoljni Tužilaštvu BiH.

Utvrdili su da "ne postoje osnovi sumnje da je počinjeno krivično djelo."

Čavka je obavijestio redakciju Žurnala da neće pokrenuti ni istragu oko Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu.

Podsjetimo, širokobriješke škole u vlasništvu HDZ-ovog poduzetnika Ivana Ševe ili njegove porodice pominjane su i u dokumentima SIPA-e koje je u novembru 2018. godine Tužilaštvo BiH odbacilo.

- Vaša istraživačka priča, nakon formiranja predmeta je ovom Tužilaštvu značajno pomogla u smislu iniciranja istraživanja na evidentno brojne propuste u procesu školovanja na privatnim visokoškolskim ustanovama-više njih na području BiH, te je tim povodom istražna aktivnost dovela do sveobuhvatnih provjera validnosti diploma visokopozicioniranih službenika sigurnosnog sektora BiH, što je u konačnici dovelo zahvaljujući i Vašem istraživanju do donošenja Naredbe o provođenju istrage protiv Mehmedagić Osmana zbog krivotvorenja diploma - naveo je tada Čavka u odgovoru Žurnalu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.