open-navfaktor-logo
search
Olimpijske ljepotice
Dokad traje skijaška sezona na Bjelašnici i Jahorini i koji su projekti planirani naredne tri godine
Zimska sezona na bosanskohercegovačkim planinama se bliži kraju, a zvanično bi se trebala završiti 31. marta. Ipak, iz domaćih skijaških centara nadaju se povoljnim vremenskim prilikama i nastavku skijanja i tokom aprila.
22.03.2023. u 08:22
get url
text

Podsjetimo, zimska sezona 2022/2023 je zbog izuzetno visokih temperatura prolongirana jer je snijeg na našim olimpijskim ljepoticama pao tek u drugoj polovini januara. Ipak, centri su zadovoljni ovosezonskom posjetom i zaradom od domaćih i stranih gostiju.

- Sezona je dosta teška i zahtjevna. Ove godine snijeg je pao tek 18. januara, tako da smo imali decembar i januar bez skijanja. Nakon što je pao snijeg, pa evo sve do danas, velika je posjećenost ski-centra. Sezona je, što se vremena tiče, jako zahtjevna. Ili je padao snijeg ili se topio, tako da, nažalost, nismo imali mnogo onih lijepih sunčanih dana na Bjelašnici ove godine. Finansijski je sezona 2022/2023 prošla otprilike slično kao i prošla, uzimajući u obzir da je bio mnogo manji broj dana skijanja. Možemo reći da smo s te strane dosta zadovoljni i da to osigurava kontinuitet poslovanja i nadamo se da će sljedeća biti sa mnogo više prirodnih padavina i snijega – kaže Jasmin Mehić, direktor preduzeća ZOI'84.

Rezultati OC Jahorina iz mjeseca februara pokazuju da je on bio daleko uspješniji od februara mjeseca iz prethodne zimske sezone, koja je za ovaj centar bila najuspješnija ikada. Promet u februaru je povećan za više od 1.000.000 KM.

- Ipak, ukupni rezultat u poređenju sa prošlogodišnjim parametrima iskazuje zaostatak od 25 posto, pruzrokovan zakašnjenjem skijaške sezone zbog nedostatka uslova za otvaranje staza i puštanje instalacija vertikalnog transporta u pogon. Danas bilježimo 88. dan skijanja na Jahorini, u toku kojih je na našoj planini skijalo gotovo 280.000 skijaša, koji su ostvarili više od 2.500.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. Do sada je ostvareno 75 posto od prometa za isti period prethodne zimske sezone. Ski-staze, koje su pokrivene sa 70 cm snijega, odlično su uređene i otvorene za skijaše i bordere, koji za transport na vrhove koriste sve instalacije vertikalnog transpota kojima skijalište raspolaže, što znači da radimo potpunim kapacitetom – kažu iz OC Jahorina.

 

Skijališta na Bjelašnici će raditi, kako je i planirano, do početka aprila.

- Zavisi da li će biti minusa i da li će se snijeg zadržati. Mi računamo da će skijalište minimalno raditi do 10. aprila – dodaje Mehić.

Kada je u pitanju Jahorina, plan je da se skijanje organizuje dok god vremenski uvjeti to budu dozvoljavali.

- Martovsko skijanje na jahorinskim stazama među skijašima i ljubiteljima ove planine poznato je kao najljepši period svake zimske sezone za uživanje u suncu, visokom sniježnom pokrivaču na besprijekorno uređenim stazama i punom kapacitetu skijališta kada je riječ o instalacijama vertikalnog transporta. U mjesecu martu dani su znatno duži, zalasci savršeni, a dnevno skijanje, kao i noćno, fenomenalno. Već sada možemo najaviti i popust od 40 posto na ski-karte koje se kupe i iskoriste do 4. aprila – poručuju sa Jahorine.

U naredne tri godine na Bjelašnici planiraju nastaviti sa gradnjom, a već u maju nastavljaju sa projektom garaže koji je počeo prošle godine, a zbog vremenskih uvjeta nije realiziran do kraja.

- Nastavlja se završetak radova na četverosjedu, sistemu osnježavanja, tako da već 1. maja očekujemo da nastavimo sa neka minimalno četiri projekta koja se, faktički, prenose iz prošle godine – najavljuje direktor preduzeća ZOI'84.

Jahorina

OC Jahorina priprema nekoliko velikih projekata, a među njima su gondola Pale – Jahorina sa skijaškom stazom, širenje skijališta ka Dvorištima sa uvezivanjem nordijskog skijanja, kao i izgradnja hale prekoputa gondole Novak Đoković, koja će sve uobličiti u kompletnu ponudu.

- Gondola Pale – Jahorina je projekat od vitalnog značaja koji će uvezati Pale sa Jahorinom i od njega napraviti centar, kako smještajni, tako i ugostiteljski i privredni. Plan je da napravimo veliku garažu na međustanici, gdje će se završavati privatni saobraćaj i čime ćemo mnogo doprinijeti očuvanju životne sredine Jahorine. Uz gondolu, projektujemo stazu od Ogorjelice sve do Pala, koja će, pored toga što će biti primarno za skijanje, biti i osniježena, osvijetljena, ali uz skijašku stazu planirat ćemo i trotoar i biciklističku stazu koje će se koristiti tokom ljetnih dana.

Projektom širenja ka Dvorištima dobit ćemo 10 novih staza, koje su u ovom trenutku ključne za razvoj Jahorine. Plan je da nove staze pokrijemo sa tri nove instalacije vertikalnog transporta. Moramo pratiti izgradnju koja se dešava na Jahorini i ići korak ispred, da preduprijedimo gužve i posljedice koje one mogu proizvesti za nas, s obzirom na to da smo kapacitet instalacija već prilagodili izgradnji sa 33.000 skijaša koji se mogu prevesti u toku sat vremena. Hala je projektovana tako da postane centar zbivanja Jahorine i da sve što je potrebno prije ili poslije skijanja zimi, ili posjetiocima ljeti, mogu pronaći u krugu kompleksa.

Počevši od velike šetališne zone sa buticima, velikim marketom i pijacom sa domaćim proizvodima, preko teretane, kafića, ambulante, policije, pošte i drugih zabavnih sadrža koji će upotpuniti doživljaj Jahorine svim turistima – ističu iz OC Jahorina.

Pored gondole Pale – Jahorina, u organizaciji Olimpijskog centra Jahorina bit će i širenje ka Prači, preuzimanje poslovne jedinice Andrićgrada, izgradnja etnosela "Sokol grad" na Ravnoj Romaniji kao nove romanijske atrakcije, te projekat Igrišta.

- Obnavljanje i izgradnja ski-centra Igrišta projekat je Olimpijskog centra Jahorina čiji su radovi otpočeli 27. juna, a od čijeg će budućeg poslovanja direktno zavisiti 100 radnih mjesta i indirektno 2.000 radnih mjesta. Izgradit ćemo dvije nove ski-staze, sistem za vještačko osnježavanje staza, žičaru, pokretne trake, i mnogobrojne zabavne sadržaje. Garantovat ćemo najmanje 120 sniježnih dana, ali i izgraditi akumulaciono jezero kapaciteta 30.000m³, kao i parking, te sav prateći sadržaj neophodan za funkcionisanje jednog ski-centra. Lokalno stanovništvo općine Vlasenica već sada osjeti benefite od pokretanja ovog projekta – kažu iz OC Jahorina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.